Antrenamentul pentru cățărare

Informații despre antrenament

Antrenamentul sportiv este o știință, iar performanțele de excepție din multe discipline sportive sunt pregătite de echipe de specialiști, care tratează cu responsabilitate fiecare latură a antrenamentului. Totuși, în cățărarea din România instructorii și antrenorii sunt rari și adesea sunt doar cățăratori mai experimentați, care nu au o pregătire de specialitate. Nu există nici măcar literatură de specialitate în limba română, iar cărțile publicate în alte limbi sunt greu de procurat sau de tradus. Ca urmare a lipsei de informație și a absenței specialiștilor în antrenamentul specific, performanțele din cățărare sunt foarte slabe în comparație cu cele din alte țări.

În aceste condiții, cunoștințele despre metodele de antrenament țin mai mult de "folclor": cățăratorii își transmit unii altora informațiile, adesea depășite, eronate sau incomplete. Mulți dintre cei care vor să-și îmbunătățească performanțele își organizează pregătirea pe baza acestor informații, fără să aibă imaginea de ansamblu a unui program de antrenament coerent, complet, personalizat și orientat spre atingerea unor obiective clare. Astfel, unii se antrenează urcând cât mai multe trasee, alții merg din când în când la sală, unde se cațără haotic pe probleme de boulder sau pe trasee mai lungi, fără să urmărească o strategie adaptată nevoilor proprii.

În plus, pentru majoritatea celor care practică o formă de cățărare, pregătirea pentru aceasta se limitează adesea doar la componenta fizică, în timp ce tehnica, tactica sau latura mentală sunt de cele mai multe ori neglijate.



Din cauza acestei situatii, am considerat ca ar fi util un site despre pregatirea fizica, tehnica și mentala pentru cățărare care să vina în ajutorul celor care sunt preocupati de cresterea performantelor.

Acest site nu se vrea un manual de antrenament. Intentia mea este doar să arat complexitatea problemelor pe care le au de rezolvat cei care vor să se antreneze în mod eficient și să le ofer acestora o baza teoretica, un punct de pornire în cautarea solutiilor proprii pentru aceste probleme.

Pentru ca nu exista doi cățăratori care să aiba aceleasi capacitati și aceleasi obiective, m-am ferit să furnizez "retete". Ideea site-ului este: "Acestea sunt unele aspecte ale antrenamentului și niste metode pe care le puteti folosi. Evaluati-va capacitatile și nivelul motivatiei, stabiliti-va obiective clare și în functie de acestea, alcatuiti-va un program de pregatire specific nevoilor proprii".

Ca surse de informatii am folosit diverse carti și reviste pe care le-am citit în ultimii 20 de ani, articole publicate pe internet (am inclus în text link-uri catre acestea), manualul "Training for climbing" (Eric Horst - Falcon Guide, 2003), manualul "The Rock Warrior’s Way – Mental Training for Climbers" (Arno Ilgner - Desiderata Institute, 2003) și "cu voia dumneavoastra, ultima pe lista..." experienta personala.

Nu am inclus informatii medicale, desi necesitatea acestora a fost sugerata de unii cititori. Consider ca preocuparea pentru prevenirea leziunilor din timpul antrenamentului este o responsabilitate elementara a fiecarui cățărator, iar pentru diagnosticarea și tratarea acestora sau pentru probleme legate de nutritie trebuie să se recurga la ajutor specializat (poate ca aici ar fi locul unui "disclaimer" de genul: informatiile vor fi folosite pe propria raspundere, autorul nu-și asuma... etc.)

Top



Copyright © 2020 Laurentiu Anghel - Verticon Alpinism Industrial

Informatiile de orice natura din acest site (text, imagini, cod HTML sau CSS etc.) constituie proprietatea intelectuala a autorului site-ului
și nu pot fi utilizate sub nici o forma (preluare, copiere, publicare, etc.) fără acordul scris al acestuia, chiar dacă este mentionata sursa informatiilor respective.