Amenajarea traseelor de escalada sportiva

Traseele de escalada sportiva

Meniul paginii

Fata de celelalte discipline din catarare, in escalada sportiva trebuie sa nu existe pericole obiective. Un traseu de escalada echipat corect trebuie sa-i permita cataratorului sa se concentreze exclusiv asupra rezolvarii problemelor pe care le pune catararea propriu-zisa, iar analiza consecintelor caderii si trecerea corzii prin punctele de asigurare montate pe traseu trebuie sa constituie preocupari secundare ale acestuia. Din aceasta cauza, amenajatorul traseului este responsabil atat pentru siguranta cataratorilor, cat si pentru confortul lor mental.

Echiparea unui traseu de escalada este un proces creativ, in care intervin imaginatia, inteligenta, experienta si bunul simt al echipatorului, dar chiar daca aceasta activitate nu este reglementata, actul de creatie nu este complet liber: datorita responsabilitatii pe care amenajatorul traseului o are fata de cataratori, acesta trebuie sa respecte niste reguli precise.

Astfel, siguranta (materiale solide, montate corect), absenta pericolelor obiective (consecinte periculoase ale caderii in coarda, roca friabila, caderi de pietre etc. ) si un anumit nivel de confort in catarare (prize curate, asigurari comode, frecare redusa a corzii, inaltimi de cadere acceptabile etc.) sunt conditii esentiale ale traseelor de escalada sportiva, pe care un echipator de trasee responsabil are obligatia sa le respecte.

La acestea se adauga necesitatea respectarii frontierelor dintre teritoriile diferitelor stiluri de catarare: fisurile care primesc protectii mobile sau problemele de boulder "high ball" (cu inaltime mare) care ar putea fi parcurse cu un "crash pad" la baza nu ar trebui sa fie echipate cu "spituri"!

  Nu te angaja in echiparea de trasee de escalada daca nu ai experienta necesara, daca nu dispui de materialele adecvate sau daca nu esti pregatit sa-ti asumi raspunderea pentru calitatea si siguranta traseului amenajat !


Caracteristicile traseelor de escalada

Un traseu de escalada sportiva trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:


TOP

Alegerea zonei si identificarea traseelor

Traseele pe care vrei sa le amenajezi se pot afla fie pe o faleza pe care exista deja trasee echipate, fie intr-o zona complet noua. Cele doua cazuri necesita abordari diferite.

In cazul in care pe faleza exista trasee echipate, trebuie sa te asiguri ca traseul pe care vrei sa-l echipezi:

  Inainte de a interveni pe o faleza pe care exista deja trasee echipate, trebuie sa contactezi comunitatea locala de cataratori sau autorii traseelor existente pentru a obtine atat informatiile respective, cat si acordul acestora (cataratorii respectivi ar putea avea proiecte in derulare in zona).

In zonele aflate pe teritoriul parcurilor nationale trebuie obtinut acordul administratiei parcului, chiar daca in zona exista si alte trasee (este posibil ca acestea sa fi fost echipate inainte de infiintarea parcului sau cu aprobarea administratiei).

Inainte de echipare, trebuie sa te asiguri ca traseul nu a fost lasat neechipat in mod intentionat pentru ca se parcurge cu asigurari mobile sau pentru ca pe linia respectiva exista plante protejate, cuiburi de pasari, etc. Aceste linii nu se vor echipa pentru escalada sportiva!


Daca ai descoperit o faleza noua, in prima faza trebuie sa evaluezi importanta zonei. Este inutil sa te angajezi intr-o operatiune de anvergura daca faleza nu va fi frecventata din cauza unui numar prea mic de trasee, a inaltimii mici, a calitatii slabe a stancii, a accesului dificil sau chiar din cauza lipsei de confort la baza stancii (panta mare, bolovani, vegetatie, etc.). Daca faleza nu va fi frecventata, in timp traseele se vor degrada (licheni, vegetatie, roca friabila, etc.) ceea ce va scadea si mai mult interesul pentru zona respectiva.

Daca vei considera ca noua faleza merita sa fie echipata si ca zona va reprezenta o atractie reala pentru cataratori, inainte de a incepe actiunea trebuie sa obtii acordul eventualilor proprietari sau custozi (de ex. proprietarul terenului, administratia parcului national in care se afla faleza sau proprietarul terenului pe care l-ar putea traversa traseul de acces la faleza).

Multe asemenea probleme de acces se pot rezolva prin discutii cu proprietarii sau cu autoritatile care se ocupa de administrarea zonei (eventual pe baza unui proiect de amenajare bine fundamentat).

  Organizatia non-guvernamentala americana"Access Fund", care militeaza pentru accesul liber in zonele de catarare si pentru conservarea acestora, a redactat un ghid foarte bun pentru intocmirea unui plan de management al catararii pentru limitarea impactului asupra mediului si pentru rezolvarea problemelor de acces:

Climbing Management Plan (en, PDF - 3,4 MB)

Documentul contine multe informatii utile despre metodele de conservare a zonelor de escalada care pot fi aplicate si in Romania si poate fi folosit ca un ghid pentru intocmirea documentatiei necesare in relatia cu autoritatile (ex. Agentii de Protectia Mediului, Parcuri Nationale, etc.) pentru accesul la zonele de catarare aflate in arii protejate.


TOP

Organizarea falezei

In prima faza, trebuie analizat potentialul falezei (considerata in ansamblu), astfel incat, atunci cand vei stabili liniile pe care le vei echipa, sa poti tine cont si de celelalte trasee posibile de pe perete. Pe cat posibil, trebuie reperate toate liniile traseelor care ar putea fi urcate – in prezent sau in viitor – si se intocmeste o schita “de lucru” a acestora (un topo preliminar).

 Nu uita ca escalada sportiva nu este singura forma de catarare! Unele linii s-ar putea asigura cu protectii mobile, iar altele aflate pe stanci cu inaltime mica ar putea fi considerate probleme de bouldering sau "high-ball". Montarea protectiilor fixe in asemenea trasee ar fi o incalcare grava a eticii si din aceasta cauza trebuie evitata.

De cele mai multe ori, vegetatia, pamantul si bolovanii instabili sau zonele friabile de pe stanca impiedica identificarea liniilor traseelor, ceea ce face necesara o curatare grosiera a falezei. In acest scop, daca intuitia iti spune ca merita, trebuie sa amenajezi o cale de acces la zona superioara a stancii si sa montezi corzi fixe pentru accesul la zonele de lucru.

In continuare se definesc  liniile traseelor care se intentioneaza a fi amenajate, luand in considerare limitarea interferentelor cu celelate trasee posibile. In aceasta etapa, scopul va fi descoperirea liniilor logice de catarare. Se incepe prin identificarea in mare a acestor linii, in care va fi necesar sa se desfasoare o curatare mai amanuntita a posibilelor prize de tot ce ar putea sa le ascunda (pamant, vegetatie, licheni, etc.).  

Dupa curatare, se va incerca urcarea traseelor cu asigurare de sus, pentru a determina daca escalada pe linia respectiva este posibila, pentru a identifica posibilele prize si variante ale liniilor alese si pentru estimarea pozitiei asigurarilor necesare (in scopul corelarii cu pozitiile asigurarilor din traseele invecinate).

  In faza de identificare a traseelor, se vor determina si liniile care pot fi asigurate cu protectii mobile, care de regula se desfasoara de-a lungul unor sisteme de fisuri care permit montarea acestor protectii.

Aceste trasee nu vor fi echipate pentru escalada sportiva !

Daca priceperea ta in evaluarea posibilitatilor de asigurare este limitata, discuta acest aspect cu un catarator care are experianta in catararea traditionala, care s-ar putea sa descopere un sir de asigurari foarte bune acolo unde tu vezi doar stanca goala.

Uneori, dificultatea traseului poate depasi nivelul actual in catarare al echipatorului. In acest caz, inainte de a echipa o varianta care trece in zig-zag printre dificultatile care te depasesc, este indicat sa ceri sfatul unui catarator de nivel mai inalt, care ar putea gasi solutii acolo unde pentru tine catararea pare imposibila.  Rezultatul ar putea fi un traseu frumos, care va ridica valoarea zonei si care ar putea deveni  urmatorul tau proiect in drumul spre nivelul maxim. De asemenea, ai putea renunta pentru moment la echiparea liniei respective - poate ca inca nu a venit timpul ei...

  Nu recurge sub nicio forma la saparea sau la lipirea de prize !

Daca in final nu se poate gasi o solutie pentru urcarea traseului cu prizele existente, mai bine renunta la echipare. Nu este neaparat nevoie sa ne cataram pe toata stanca existenta (iar generatiile viitoare s-ar putea sa fie de alta parere in privinta dificultatilor care pentru tine sunt insurmontabile).


TOP