Pregătirea pentru amenajarea traseului
Pentru a realiza curățarea minuțioasă a liniei, analiza amănunțită a poziției punctelor de asigurare și montarea corectă a acestora, de cele mai multe ori, traseele de escaladă sportivă se echipează folosind accesul cu corzi fixe.
(În general, când cineva echipează "de jos în sus" un traseu de escaladă, aceasta nu se datorează dorinței de a respecta constrângerile unui anumit stil, ci mai curând dificultății accesului deasupra falezei sau caracterului surplombant al liniei respective. Pur și simplu, aceasta este metoda cea mai facilă pentru situația respectivă!).
Pentru a ajunge deasupra falezei în vederea montării corzilor de lucru, se caută căi ușoare de acces (poteci, brâne, etc.), se urcă un traseu existent sau se recurge la o ascensiune „ground up” folosind asigurări mobile și/sau pitoane (și eventual mijloace artificiale de înaintare - scopul este doar să ajungi sus...) pe o linie mai ușoară, care permite traversarea sau pendularea către traseele pe care vrei să le echipezi.
Dacă imediat deasupra peretelui există o pantă cu iarbă, împădurită sau stâncoasă, este necesar ca accesul inițial să fie amenajat pe deasupra acesteia, pentru curățarea ei de eventualii bolovani instabili, pietre, crengi uscate etc. care ar putea cădea pe trasee sau în zona de la baza lor.
Uneori, în porțiunea superioară a falezei pot apărea probleme de orientare, ceea ce face necesară stabilirea în prealabil a unor repere la sol (coordonatele GPS ale acestora marcate pe harta de pe telefon îți pot fi de mare folos) sau dirijarea spre zona de deasupra traseului a celor care montează corzile de către echipa de la sol, folosind legătura prin stații radio cu (soluție de comunicare preferabilă, datorită dificultăților care pot apărea în comunicarea verbală directă).
Măsuri de siguranță pentru pregătirea traseului
- Înainte de accesul în zona superioară a falezei, trebuie oprită circulația în întregul sector aflat sub zona de lucru, pentru a preveni accidentarea celor de la sol din cauza eventualelor căderi de pietre. Perimetrul respectiv va fi marcat vizibil și va fi păzit de membrii echipei, care vor interzice accesul în zonă până la înlăturarea situației periculoase (încheierea fazelor de acces inițial, de curățare a zonei superioare și a traseelor).
În aceasta fază, este absolut necesar să se stabilească o metodă de comunicare între echipa de la sol și cea de la top (comunicare verbală directă sau prin radio, cod de semnale acustice etc.). - Dacă pe traseul de acces în zona superioară a falezei există sectoare expuse sau periculoase, amenajarea accesului se va face obligatoriu de către o echipă formată din minimum doi cățărători, care se vor asigura reciproc (cap/secund).
- În cazul în care accesul deasupra falezei se realizează prin traversarea unei zone expuse, se va monta o balustradă de coardă cu asigurări intermediare dispuse la distanțe de 3 - 5 m, folosind protecții naturale sau mobile, eventual pitoane sau chiar și spituri provizorii. Balustrada va fi folosită și pentru retragerea în cazul întreruperii operațiunii de curățare sau pentru accesul ulterior în zona în scopul demontării corzilor fixe folosite pentru accesul la topul traseului.
- Pe parcursul rapelului spre zona în care va fi montat amarajul de lucru (sau topul traseului), dacă membrii echipei coboară concomitent pe linii paralele, aceștia vor rămâne permanent la același nivel, pentru a evita accidentarea celui aflat mai jos de eventualele pietre dislocate de cel aflat deasupra.
- În cazul în care corzile de rapel se pot freca de muchii ascuțite, porțiunile respective se vor proteja cu manșoane (protecții de coardă). Dacă este nevoie, se poate recurge la fracționarea rapelului, prin montarea de ancore intermediare. În acest caz, coarda care vine de sus va avea o buclă de lungime suficientă pentru a nu împiedica manevrarea ei în timpul rapelului și pentru a permite transferul pe următoarea coardă de rapel.
- Pentru evitarea deteriorării corzilor de rapel din cauza căderilor de pietre, acestea vor fi pliate (cu un nod de siguranță la capăt!) într-un rucsac sau într-un sac „banană” atârnat de ham, de unde vor fi desfășurate pe măsură ce se coboară.
- În timpul operațiunilor de curățare, coborârea în rapel se va continua numai dacă zona care se depășește a fost verificată și curățată (nu se va coborî dedesubtul unei zone care nu a fost încă verificată și degajată de elementele instabile). Astfel, dacă din varii motive (ploaie, întuneric, etc.) operațiunea de curățare trebuie întreruptă și dacă roca din zonă este friabilă, este de preferat ca echipa să se retragă pe sus, pe traseul folosit pentru acces, pentru a evita coborârea peste porțiunea care nu a fost curățată încă, din care s-ar putea disloca pietre.
- În timpul lucrului se recomandă folosirea a doua corzi: o coardă statică de 10-10,5 mm diametru pentru lucru și o coardă dinamică pentru asigurarea prin intermediul unui dispozitiv adecvat : ASAP, Shunt sau similare. La capetele corzilor se vor face obligatoriu noduri de siguranță!
- Sculele folosite vor fi în mod obligatoriu asigurate cu cordelină sau cu lonje speciale pentru a preveni scăparea lor.
- Folosirea echipamentului de protecție (cască, ham de lucru) este obligatorie, iar dacă este nevoie, se vor folosi mănuși, ochelari de protecție și măști anti-praf.
Amplasarea amarajelor de lucru
După amenajarea accesului și verificarea și curățarea zonei aflate deasupra falezei, urmează montarea amarajului de lucru, care va fi folosit pentru montarea corzilor fixe necesare pentru curățarea falezei, identificarea liniei traseului și montarea topului permanent. Pentru legarea corzilor de lucru, se vor folosi fie ancore naturale (copaci, formațiuni stâncoase etc.), fie ancore formate din cel puțin trei asigurări mobile sau pitoane egalizate (dar acestea trebuie să fie bătute și scoase cu precauție, pentru a se evita spargerea fisurilor).
Dacă nu există altă soluție, se pot amenaja topuri provizorii cu două spituri, care apoi pot fi păstrate pentru o eventuală intervenție ulterioară (reparații, reechipare etc.) sau vor fi eliminate. Găurile trebuie să fie mai adânci decât lungimea tijelor, astfel ca la final, cand ancorele respective nu mai sunt necesare, tijele să poată fi bătute complet, iar găurile să poată fi astupate cu rășină.
În mod ideal, amarajul de lucru va coincide cu topul permanent al traseului, dar de cele mai multe ori, în această fază nu prea avem o imagine clară asupra liniei traseului, asupra posibilităților reale de escaladă și asupra poziției în care trebuie montat topul. Din această cauză, amarajul de lucru va fi considerat ca fiind provizoriu (urmând să fie demontat după fixarea topului permanent), motiv pentru care vom încerca să evităm deteriorarea stâncii, folosind pe cât posibil protecții naturale sau protecții mobile.

Montarea unui amaraj "de lucru" pentru curățarea unui traseu.
Poziția acestuia a fost aleasă ținând cont de logica traseului, astfel încât ulterior, ancora să devină topul traseului respectiv.
Ancora pentru legarea corzilor de lucru construită astfel va respecta aceleași principii ca și ancorele de regrupare:
- Rezistență - protecțiile (naturale, mobile sau fixe) din componența topului trebuie să fie solide
- Redundanță - minimum doua spituri sau trei protecții mobile (sau pitoane) legate între ele cu materiale rezistente și în număr mai mare decât strictul necesar (redundanță sistemică).
- Distribuirea în mod cât mai egal a încărcărilor între protecțiile din componența topului
- Protecțiile vor avea rezistența maximă pe direcția de încărcare
- Inextensibil - cedarea unei protecții nu trebuie să producă deplasarea punctului de legare a corzilor.
Curățarea traseului
Falezele în care curățarea traseelor să nu fie necesară sunt extrem de rare, iar aceasta este de obicei partea cea mai dificilă a amenajării, care necesită cel mai mult timp și cel mai mare efort fizic. De asemenea, cea mai mare parte a impactului asupra mediului pe care îl are echiparea unui traseu are loc în această fază. Totuși, curățarea este o etapă foarte necesară și importantă în amenajare, prin care se asigură următoarele condiții:
- Siguranța - trebuie îndepărtate toate pietrele care care s-ar putea desprinde și a căror cădere ar putea accidenta cățărătorii din traseu sau persoanele aflate la baza falezei, pământul și vegetația de pe linia traseului, trunchiuri uscate de copaci etc.
- Confortul - un traseu murdar, cu prize prăfuite sau fragile și cu fisurile pline cu pământ sau în care papucii tăi cu cel mai aderent cauciuc din lume alunecă pe lichenii de pe stâncă nu va atrage cățărătorii. Un asemenea traseu nu va fi urcat prea frecvent și cu timpul, va ajunge în paragină sau nu va mai putea fi parcurs deloc din cauza ruperii prizelor esențiale.
La început se îndepărtează toate pietrele instabile (care se mișcă) sau cele a căror stabilitate este îndoielnică (cele care lovite cu palma sau cu ciocanul sună “a gol” sau înfundat), mai ales bolovanii mari sau plăcile desprinse. O atenție deosebită trebuie acordată prizelor "șubrede", a căror rupere ulterioară ar putea schimba linia sau dificultatea traseului sau posibilitățile de asigurare a spiturilor. Dacă suntem absolut siguri ca se vor rupe ușor (de exemplu, un colț de stâncă a cărui bază este fisurată), acestea vor fi înlăturate, chiar dacă este vorba despre „priza-fragilă-fără-de-care-nu-se-mai-poate-urca-traseul”. (Unii amenajatori recurg la "consolidarea" cu rășină a prizelor respective, dar personal, consider că o asemenea intervenție asupra stâncii este inacceptabilă).
Curățarea bolovanilor instabili se face întotdeauna de sus în jos, pentru a se elimina posibilitatea de accidentare din cauza căderii pietrelor de deasupra (care nu au fost încă îndepărtate). Pentru dislocarea acestora ai putea avea nevoie de un levier sau de o rangă, iar pentru această operațiune te vei plasa întotdeauna deasupra bolovanului respectiv și te vei asigura că zona de la baza falezei este liberă. De asemenea, corzile trebuie strânse într-un sac prins de ham, astfel încât să nu atârne în zona în care pot fi afectate de căderile de pietre.
În continuare, se curăță pământul și vegetația de pe traseu, având grijă să îndepărtezi cât mai mult pământ și rădăcini din fisuri și din alveole (în caz contrar, vegetația va crește la loc). Pentru aceasta se folosesc unelte ascuțite (șpaclu, șurubelniță, extractor de nuci etc.), apoi se curăță zona respectiva cu peria. Lichenii de pe stâncă se pot îndepărta cu perii aspre din plastic (nu se folosesc perii din sârmă, care lustruiesc stânca!).
Curățarea trebuie să fie făcută pe o lățime cât mai mare de-a lungul liniei traseului, nu doar pe prizele pe care le-am identificat, care astfel ar deveni prea vizibile (trebuie să ne gândim și la cei care vor să urce “la vedere”). Pentru suprafețe mari, poți începe lucrul cu o perie mare sau cu o mătură, apoi vei continua cu o perie aspră. Praful rămas se îndepărtează cu o perie moale, după care vei curăța prizele mici, alveolele și locurile înguste cu o periuță de dinți. În timpul curățării traseului se ridica mult praf, așa că este de preferat să porți ochelari de protecție și o mască anti-praf (mai ales dacă bate vântul).
O altă operațiune necesară este amenajarea zonei de la baza traseului, din care (pe cât posibil) vor fi îndepărtate obstacolele (bolovani, crengi uscate, vegetație etc.) astfel încât o cădere survenită înainte de asigurarea primului spit să nu fie periculoasă. De asemenea, curățarea terenului de la baza traseului îi va oferi celui care-l asigură pe cățărător posibilitatea de a se concentra exclusiv asupra urmăririi mișcărilor acestuia și asupra manevrelor de coardă. În cazul în care terenul de la baza traseului este în pantă sau prezintă obstacole, se va lua în calcul montarea de puncte de asigurare pentru cel care filează coarda.



Aspectul falezei Odiseea din Cheile Folea, jud. Vâlcea înainte și după curățare.
În această zonă am echipat două trasee de escaladă de câte două lungimi de coardă (Calypso și Penelopa) și am urcat 6 trasee de cățărare tradițională.
Echipamentul necesar pentru amenajare
1) Echipament individual
- Ham pentru cățărare sau ham pentru alpinism industrial (de preferat, pentru că acesta este conceput pentru confort în decursul unei atârnări prelungite)
- Cască de protecție
- Mănuși, ochelari de protecție, eventual o mască anti-praf
- Scaun de lucru pentru alpinism industrial (recomandat mai ales în cazul traseelor care necesită lucrul îndelungat în coardă)
- Papuci de cățărare pentru încercarea pasajelor de escaladă din traseu
- Coardă statică de 10-10,5 mm și coardă dinamică de siguranță (în cazul cedării ancorei sau a corzii de lucru, coarda de siguranță va fi cea care oprește căderea și consider că este mai bine ca aceasta să fie dinamică, pentru amortizarea mai eficientă a șocului)
- Dispozitive pentru urcarea și coborârea pe coarda de lucru (statică):
- Blocator cu mâner echipat cu pedală și dispozitiv Grigri (sau Petzl RIG, versiunea pentru alpinism industrial a Grigri-ului, care funcționează mai bine pe coarda statică folosită) cu carabinieră cu siguranță. Această combinație poate fi folosită pentru urcarea pe distanțe mici și permite trecerea cu ușurință din poziția de urcare în cea de coborâre și invers.
- În cazul urcării pe distanțe mari, este indicată folosirea a două blocatoare cu mâner echipate cu pedale. Efortul este mult mai mic, dar pentru coborâre, montarea pe coardă a unui dispozitiv de rapel va necesita manevre suplimentare. Atenție, în acest caz este obligatorie autoasigurarea în fiecare blocator cu cate o lonjă sau daisy-chain prinse de bucla de asigurare de la ham!
- Dacă faleza este surplombată, o variantă mai puțin obositoare de urcare este să folosești un blocator cu pedală (autoasigurare cu lonja!) și un dispozitiv Croll fixat la piept cu o vestă din chingă. - Dispozitiv de asigurare pe coarda dinamică de siguranță: ASAP, Basic, Minitraxion, Microscender (fabricate de Petzl) sau similare, echipat cu carabinieră cu siguranță și eventual cu atenuator de șoc.
- Lonje de autoasigurare de lungime fixă sau reglabilă sau "daisy-chains" (doar pentru poziționare!) echipate cu carabiniere cu siguranță
- Carabiniere simple în număr suficient pentru asigurarea la ham a sculelor folosite, pentru dirijarea corzii etc.
- Stații radio pentru comunicarea cu membrii echipei (opțional).
2) Materiale pentru amaraje, poziționare și asigurări
- Anouri de chingă de diferite lungimi pentru ancorele naturale: copaci, clepsidre, etc.
- Carabiniere cu siguranță pentru amaraje
- Manșoane de protecție (protecții de coardă) pentru prevenirea deteriorării corzilor de lucru în zonele unde acestea se freacă de stâncă
- Bucle de asigurare pentru escaladă (pentru verificarea poziției carabinierelor față de stâncă în ancorele montate și pentru dirijarea corzii)
- Pitoane de diferite dimensiuni, protecții mobile (nuci, friend-uri, etc.) pentru asigurarea accesului, poziționare sau dirijarea corzilor.
- Cârlige Cliff și Bird-beaks de diferite dimensiuni și modele (pentru poziționare în timpul echipării sau curățării traseului)
- Scărițe cu cârlige Fiffi sau cu carabiniere
3) Materiale necesare pentru montarea punctelor de asigurare
- Ciocan (asigurat la ham cu cordelină) pentru baterea bolțurilor expandabile (și a eventualelor pitoane folosite pentru acces) și pentru verificarea calității stâncii din zona în care se montează ancorele, eventual o daltă plată pentru netezirea zonei de contact dintre urechile ancorelor și stâncă,
- Mașină de găurit rotopercutantă cu acumulatori și burghie SDS de diametrele necesare (în general se folosesc cele cu diametrul de 10 și 12 mm, uneori de 14 mm).
Pentru echiparea falezelor de înălțime medie (15 – 25 m) cu acces ușor se pot folosi și mașini de găurit rotopercutante alimentate la 220 V de un generator (≥2 kW) prin intermediul unui cablu suficient de lung. Mașina de găurit trebuie să fie asigurată la ham cu o lonjă de 60-90 cm. - Pompă prevăzută cu un tub flexibil pentru suflarea prafului din găuri.
- Perii cilindrice metalice și/sau din material plastic cu diametrul adecvat pentru curățarea găurilor.
- Cheie dinamometrică - sau în lipsa acesteia cheie inelară (eventual cotită) sau fixă - de 17-19 mm pentru strângerea piulițelor. Dacă se montează zale rapide (maillons) la topuri, trebuie prevăzută și o cheie fixă pentru strângerea acestora.
- Cretă pentru marcarea amplasamentului punctelor de asigurare
- Ancore chimice și rășina aferentă (împreună cu pistolul de injecție și mixere în număr suficient, cârpe, pungi din plastic etc.) sau după caz, ancore mecanice cu bolțuri expandabile, eventual de lungimi și/sau diametre diferite, care se pot folosi diferențiat, în funcție de calitatea stâncii.
Aceste materiale se vor păstra separat, într-un sac prins pe ham într-un loc ușor accesibil. Chiar dacă ne hotărâm să echipăm traseul cu ancore mecanice, este indicat să avem asupra noastră și câteva ancore chimice și fiole de rășină pentru cazurile în care utilizarea acestora este impusă de condițiile de pe traseu (de exemplu, roca slabă din anumite zone). - Topurile necesare, cu ancore independente sau cu lanț (atât pentru montarea topurilor permanente din trasee cât și pentru eventualele amaraje provizorii)
- “Kit pentru corectarea greșelilor” care va conține:
- dorn de 8 mm pentru baterea în găuri a bolțurilor deteriorate și a celor provizorii;
- rășină bi-component (de exemplu, Poxilină, care este ușor de folosit) pentru astuparea găurilor după demontarea ancorelor mecanice provizorii sau a spiturilor cu probleme și baterea tijelor acestora în găuri;
- o pânză de fierăstrău pentru metale pentru tăierea ancorelor (dacă acestea nu pot fi bătute complet în găuri);
- câteva ancore mecanice de lungimi și/sau de diametre mai mari (12 mm) și burghiele necesare.
4) Materiale pentru curățarea traseului
- Levier sau rangă de dimensiunile necesare pentru dislocarea bolovanilor instabili
- Perii din plastic cu peri tari (perii de dușumele) și cu peri moi (perii de praf), periuțe de dinți pentru curățarea prizelor (nu se folosesc perii de sârmă, care lustruiesc stânca!)
- Tub flexibil din plastic pentru suflarea prafului de pe prize
- Mătură sau perii mari cu coadă pentru curățarea prafului de pe suprafețe mari
- Scule ascuțite (șurubelniță, șpaclu îngust, extractor de nuci, etc.) pentru curățarea pământului din fisuri și din alveole
- Sac "banană" pentru transportul materialelor