Amenajarea traseelor de escalada sportiva

Amenajarea accesului

Meniul paginii

Pentru a putea respecta toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca traseele de escalada sportiva, de cele mai multe ori acestea se vor echipa folosind accesul cu corzi fixe, montate de sus, ceea ce va permite curatarea minutioasa a liniei, analiza amanuntita a pozitiei punctelor de asigurare si montarea corecta a acestora.

Pentru montarea corzilor fixe, se cauta cai usoare de acces in zona superioara a falezei (poteci, brane, etc.), se urca un traseu existent, sau se recurge la o ascensiune in premiera „ground up” folosind asigurari mobile si/sau pitoane pe o linie mai usoara, care permite traversarea sau pendularea  spre zona de lucru.

Daca imediat deasupra peretelui exista o panta cu iarba, impadurita sau stancoasa, se recomanda ca accesul initial sa fie amenajat pe deasupra acesteia, pentru curatarea ei de eventualii bolovani instabili, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci, etc. care ar putea cadea in zona de lucru.

Pentru montarea corzilor de rapel pentru accesul spre zona traseului, se vor folosi ancore naturale (copaci, bolovani stabili, etc.), ancore formate din cel putin trei asigurari mobile sau pitoane egalizate, sau, daca nu exista alta solutie, topuri provizorii cu spituri (care ulterior vor fi demontate).

Pe parcursul coborarii in rapel, se vor disloca toti bolovanii instabili, trunchiurile de copaci, etc. care ar putea reprezenta un pericol in timpul lucrului sau ulterior, in timpul catararii pe noile trasee (vezi regulile de securitate de mai jos).

Uneori, in zona superioara a falezei pot aparea probleme de orientare, ceea ce face necesara stabilirea in prealabil a unor repere la sol, sau dirijarea spre zona dorita a celor care monteaza corzile de catre echipa de la sol, folosind comunicarea prin statii radio (preferabila datorita dificultatilor care pot aparea in comunicarea verbala directa).Masuri de siguranta pentru pregatirea traseului


TOP

Amplasarea amarajelor de lucru

Dupa amenajarea accesului si verificarea si curatarea zonei aflate desupra falezei, urmeaza montarea amarajului de lucru, care va fi folosit pentru montarea corzilor fixe necesare pentru curatarea falezei, identificarea liniei traseului si montarea topului permanent.

In mod ideal, amarajul de lucru va coincide cu topul permanent al traseului, dar in aceasta faza, rareori avem o imagine clara asupra liniei traseului, asupra posibilitatilor reale de escalada si asupra pozitiei in care trebuie montat topul.

Din aceasta cauza, amarajul de lucru va fi considerat ca fiind provizoriu (urmand sa fie demontat dupa fixarea topului permanent), motiv pentru care vom incerca sa evitam deteriorarea stancii, folosind pe cat posibil protectii naturale sau ancore cu protectii mobile. In ultima instanta, daca nu exista alte posibilitati, se pot folosi si pitoane, dar acestea trebuie sa fie batute - si scoase - cu precautie, pentru a evita spargerea fisurilor.

Amarajul construit astfel va respecta urmatoarele reguli:

 

Daca suntem nevoiti sa montam un amaraj provizoriu cu spituri (fie pentru acces, fie pentru lucru), dupa demontarea acestuia, tijele se vor bate  complet, iar gaurile se vor astupa cu rasina.


TOP

Curatarea traseului

Falezele in care curatarea traseelor sa nu fie necesara sunt extrem de rare, iar curatarea este de obicei partea cea mai dificila a amenajarii, care necesita cel mai mult timp si cel mai mare efort fizic.

Cea mai mare parte a impactului pe care il are amenajarea unui traseu asupra mediului are loc in aceasta faza, dar curatarea este o etapa foarte necesara si importanta in amenajare, care are drept scop:

La inceput se indeparteaza toate pietrelor instabile (care se misca) sau cele a caror stabilitate este indoielnica (cele care lovite cu ciocanul suna “a gol” sau infundat), mai ales bolovanii mari sau placile desprinse.

O atentie deosebita trebuie acordata prizelor "subrede", a caror rupere ulterioara ar putea schimba linia sau dificultatea traseului sau posibilitatile de asigurare a spiturilor. Daca suntem absolut siguri ca se vor rupe usor (de exemplu, un colt de stanca a carui baza este fisurata), acestea vor fi inlaturate, char daca este vorba despre „priza-fragila-fara-de-care-nu-s-ar-mai-putea-urca-traseul”. Unii echipatori recurg la "consolidarea" cu rasina a prizelor respective, dar personal, consider ca aceasta metoda este inacceptabila.

Curatarea bolovanilor instabili se face intotdeauna de sus in jos, astfel incat sa eliminam posibilitatea de accidentare datorita caderilor pietrelor de deasupra (care nu au fost inca indepartate). Pentru dislocarea acestora am putea avea nevoie de un levier sau de o ranga, iar pentru aceasta operatiune ne vom plasa intotdeauna deasupra bolovanului respectiv si ne vom asigura ca zona de la baza falezei este libera. De asemenea, corzile trebuie stranse intr-un sac atarnat de ham, astfel incat sa nu atarne in zona in care pot fi afectate de caderile de pietre.

In continuare se curata pamantul si vegetatia de pe traseu, avand grija sa indepartam cat mai mult pamant si radacini din fisuri si din alveole (in caz contrar, vegetatia va creste la loc). Pentru aceasta se folosesc unelte ascutite (spaclu, surubelnita, extractoare de nuci etc.), apoi se curata zona respectiva cu peria. Lichenii de pe stanca se pot indeparta cu perii aspre din plastic (este contraindicata folosirea periilor din sarma, care lustruiesc stanca).

Curatarea trebuie sa fie facuta pe o suprafata cat mai mare de-a lungul liniei traseului, nu doar pe prizele pe care le-am identificat, care astfel ar deveni prea vizibile (trebuie sa ne gandim si la cei care vor sa urce “la vedere”). Pentru suprafete mari, putem incepe lucrul cu o perie mare sau cu o matura, apoi vom continua cu o perie aspra. Praful ramas se indeparteaza cu o perie moale, dupa care vom curata prizele mici, alveolele si locurile inguste cu o periuta de dinti.

In timpul curatarii traseului se ridica mult praf, asa ca, mai ales daca bate vantul, este necesar sa purtam ochelari de protectie si o masca anti-praf.

TOP

Echipamentul necesar pentru amenajare

1) Echipament individual


2) Materiale pentru amaraje, pozitionare si asigurari


3) Materiale necesare pentru montarea punctelor de asigurare


4) Materiale pentru curatarea traseului
TOP