Amenajarea traseelor de escalada sportiva

Amenajarea accesului

Meniul paginii

Pentru a realiza curatarea minutioasa a liniei, analiza amanuntita a pozitiei punctelor de asigurare si montarea corecta a acestora, traseele de escalada sportiva se echipeaza (de cele mai multe ori) folosind accesul cu corzi fixe.

(In general, cand cineva echipeaza "de jos in sus" un traseu de escalada, aceasta nu se datoreaza dorintei de a respecta un anumit stil, ci mai curand dificultatii accesului deasupra falezei sau caracterului surplombant al liniei respective. Pur si simplu, aceasta este metoda cea mai facila!).

Pentru montarea corzilor fixe, se cauta cai usoare de acces in zona superioara a falezei (poteci, brane, etc.), se urca un traseu existent sau se recurge la o ascensiune „ground up” folosind asigurari mobile si/sau pitoane (si eventual mijloace artificiale de inaintare) pe o linie mai usoara, care permite traversarea sau pendularea  spre zona de lucru.

Daca imediat deasupra peretelui exista o panta cu iarba, impadurita sau stancoasa, este necesar ca accesul initial sa fie amenajat pe deasupra acesteia, pentru curatarea ei de eventualii bolovani instabili, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci, etc. care ar putea cadea in zona de lucru.

Pentru montarea corzilor de rapel pentru accesul spre zona traseului, se vor folosi ancore naturale (copaci, formatiuni stancoase etc.) sau ancore formate din cel putin trei asigurari mobile sau pitoane egalizate. Daca nu exista alta solutie, se vor amenaja topuri provizorii cu spituri, care apoi pot fi demontate sau pot fi pastrate pentru o eventuala interventie ulterioara (reparatii, reechipare etc.).

Pe parcursul coborarii in rapel, se vor disloca toti bolovanii instabili, trunchiurile de copaci etc. care ar putea reprezenta un pericol in timpul lucrului sau ulterior, in timpul catararii pe noile trasee (vezi regulile de securitate de mai jos).

Uneori, in zona superioara a falezei pot aparea probleme de orientare, ceea ce face necesara stabilirea in prealabil a unor repere la sol (coordonatele GPS ale acestora marcate pe harta de pe telefon pot fi de mare folos) sau dirijarea celor care monteaza corzile spre zona de deasupra traseului, folosind comunicarea prin statii radio cu echipa de la sol (preferabila datorita dificultatilor care pot aparea in comunicarea verbala directa).Masuri de siguranta pentru pregatirea traseului


TOP

Amplasarea amarajelor de lucru

Dupa amenajarea accesului si verificarea si curatarea zonei aflate desupra falezei, urmeaza montarea amarajului de lucru, care va fi folosit pentru montarea corzilor fixe necesare pentru curatarea falezei, identificarea liniei traseului si montarea topului permanent.

In mod ideal, amarajul de lucru va coincide cu topul permanent al traseului, dar in aceasta faza, nu prea avem o imagine clara asupra liniei traseului, asupra posibilitatilor reale de escalada si asupra pozitiei in care trebuie montat topul. Din aceasta cauza, amarajul de lucru va fi considerat ca fiind provizoriu (urmand sa fie demontat dupa fixarea topului permanent), motiv pentru care vom incerca sa evitam deteriorarea stancii, folosind pe cat posibil protectii naturale sau protectii mobile. In ultima instanta, daca nu exista alte posibilitati, se pot folosi si pitoane, dar acestea trebuie sa fie batute - si scoase - cu precautie, pentru a evita spargerea fisurilor.

Amarajul construit astfel va respecta urmatoarele reguli:

 

Daca suntem nevoiti sa montam un amaraj provizoriu cu doua spituri (fie pentru acces, fie pentru lucru), gaurile trebuie sa fie mai adanci decat lungimea tijelor, astfel ca la final, tijele sa poata fi batute  complet, iar gaurile sa poata fi astupate cu rasina.


TOP

Curatarea traseului

Falezele in care curatarea traseelor sa nu fie necesara sunt extrem de rare, iar aceasta este de obicei partea cea mai dificila a amenajarii, care necesita cel mai mult timp si cel mai mare efort fizic. De asemenea, cea mai mare parte a impactului pe care il are amenajarea unui traseu asupra mediului are loc in aceasta faza. Totusi, curatarea este o etapa foarte necesara si importanta in amenajare, prin care se asigura urmatoarele conditii:

La inceput se indeparteaza toate pietrele instabile (care se misca) sau cele a caror stabilitate este indoielnica (cele care lovite cu palma sau cu ciocanul suna “a gol” sau infundat), mai ales bolovanii mari sau placile desprinse.

O atentie deosebita trebuie acordata prizelor "subrede", a caror rupere ulterioara ar putea schimba linia sau dificultatea traseului sau posibilitatile de asigurare a spiturilor. Daca suntem absolut siguri ca se vor rupe usor (de exemplu, un colt de stanca a carui baza este fisurata), acestea vor fi inlaturate, chiar daca este vorba despre „priza-fragila-fara-de-care-nu-se-mai-poate-urca-traseul”. (Unii amenajatori recurg la "consolidarea" cu rasina a prizelor respective, dar personal, consider ca o asemenea interventie asupra stancii este inacceptabila).

Curatarea bolovanilor instabili se face intotdeauna de sus in jos, pentru a se elimina posibilitatea de accidentare datorita caderilor pietrelor de deasupra (care nu au fost inca indepartate). Pentru dislocarea acestora ai putea avea nevoie de un levier sau de o ranga, iar pentru aceasta operatiune te vei plasa intotdeauna deasupra bolovanului respectiv si te vei asigura ca zona de la baza falezei este libera. De asemenea, corzile trebuie stranse intr-un sac atarnat de ham, astfel incat sa nu atarne in zona in care pot fi afectate de caderile de pietre.

In continuare, se curata pamantul si vegetatia de pe traseu, avand grija sa indepartezi cat mai mult pamant si radacini din fisuri si din alveole (in caz contrar, vegetatia va creste la loc). Pentru aceasta se folosesc unelte ascutite (spaclu, surubelnita, extractor de nuci etc.), apoi se curata zona respectiva cu peria. Lichenii de pe stanca se pot indeparta cu perii aspre din plastic (nu se folosesc perii din sarma, care lustruiesc stanca!).

Curatarea trebuie sa fie facuta pe o latime cat mai mare de-a lungul liniei traseului, nu doar pe prizele pe care le-am identificat, care astfel ar deveni prea vizibile (trebuie sa ne gandim si la cei care vor sa urce “la vedere”). Pentru suprafete mari, poti incepe lucrul cu o perie mare sau cu o matura, apoi vei continua cu o perie aspra. Praful ramas se indeparteaza cu o perie moale, dupa care vei curata prizele mici, alveolele si locurile inguste cu o periuta de dinti.

In timpul curatarii traseului se ridica mult praf, asa ca este de preferat sa porti ochelari de protectie si o masca anti-praf (mai ales daca bate vantul).

TOP

Echipamentul necesar pentru amenajare

1) Echipament individual


2) Materiale pentru amaraje, pozitionare si asigurari


3) Materiale necesare pentru montarea punctelor de asigurare


4) Materiale pentru curatarea traseului
TOP