Amenajarea traseelor de escalada sportiva

Escalada sportiva

In catarare, alpinismul originar s-a ramificat in timp in mai multe discipline, fiecare avand propriile reguli si propriul teren de desfasurare. Aceasta diversitate ii permite fiecarui catarator sa-si aleaga stilul care se potriveste cel mai bine cu posibilitatile si obiectivele sale, dar cu toate acestea, cataratorii au tendinta sa se imparta in "tabere beligerante", care poarta dispute interminabile asupra legitimitatii unui stil sau a altuia sau asupra diferitelor metode de asigurare.

De obicei, adevarul se afla undeva la mijloc, pentru ca nu exista stiluri de catarare "corecte" sau "gresite". Fiecare catarator este liber sa practice forma de catarare care il satisface, cu conditia ca prin aceasta sa nu incalce libertatea celorlalti cataratori de a-si practica propria disciplina. Din aceasta cauza, este necesara o delimitare stricta a teritoriilor celor doua stiluri "antagonice" principale: catararea traditionala si de aventura si escalada sportiva.

Astfel, liniile care pot fi parcurse cu asigurari cu protectii mobile montate de capul de coarda (catarare traditionala), care de obicei se desfasoara de-a lungul sistemelor de fisuri care permit montarea acestora, ar trebui sa nu fie amenajate, iar traseele care pot fi parcurse doar daca sunt echipate cu protectii fixe (care de regula se desfasoara pe fete compacte, mai mult sau mai putin surplombate) ar trebui sa fie echipate cu ancore solide, montate astfel incat cataratorii care le parcurg sa fie in siguranta.

O conditie esentiala in catararea traditionala este ca ascensiunea sa nu afecteze stanca pe care se desfasoara, astfel incat fiecare echipa de coarda sa se poata bucura de traseu in starea lui naturala, nemodificata de ascensiunile anterioare. In escalada sportiva, conditia de protejare a stancii este incalcata chiar printr-una dintre caracteristicile definitorii ale acestei discipline: traseele sunt echipate cu puncte de asigurare permanente, care sunt de regula ancore de diferite tipuri montate in gauri forate in stanca.

Desi prin montarea protectiilor fixe stanca este modificata iremediabil, aceasta modalitate de amenajare a traseelor de escalada a ajuns sa fie unanim acceptata, iar numarul mare de cataratori "sportivi" arata ca acest stil de catarare isi are locul lui legitim printre celelalte.

Totusi, practicarea escaladei sportive depinde de existenta liniilor echipate cu puncte de asigurare solide si permanente, iar amenajarea traseelor astfel incat acestea sa ofere siguranta necesara si sa nu interfereze cu terenul de joc al celorlalte discipline din catarare (trad, bouldering, catararea alpina...) se bazeaza in mare masura pe discernamantul si pe competenta echipatorilor. Prin acest site incerc sa le furnizez acestora o baza teoretica pentru amenajarea zonelor de escalada, in intentia de a sprijini cresterea calitatii traseelor si promovarea pluralismului disciplinelor din catarare.
Copyright © Laurentiu Anghel - Verticon Alpinism Industrial
Informatiile de orice natura din acest site (text, imagini, cod HTML sau CSS, etc.)
nu pot fi utilizate sub nici o forma (transmitere, copiere, publicare, etc) fara acordul scris al autorului.Top