Amenajarea traseelor de escalada sportiva

Escalada sportiva

In catarare, alpinismul originar s-a ramificat in timp in mai multe discipline, fiecare avand propriile reguli si propriul teren de desfasurare. Aceasta diversitate permite fiecarui catarator sa-si aleaga activitatea care se potriveste cel mai bine posibilitatilor si obiectivelor sale, dar cu toate acestea, practicantii diferitelor tipuri de catarare au tendinta sa se imparta in "tabere beligerante", care poarta dispute interminabile asupra legitimitatii unui stil sau a altuia sau asupra diferitelor metode de asigurare.

Totusi, de obicei adevarul se afla undeva la mijloc, pentru ca nu exista stiluri de catarare "corecte" sau "gresite". Fiecare catarator este liber sa aleaga forma de catarare care il satisface, cu conditia ca aceasta sa nu interfereze cu libertatea de a alege a celorlalti cataratori.

Din aceasta cauza, este necesar ca ascensiunea sa nu afecteze stanca pe care se desfasoara, astfel incat fiecare echipa de coarda sa se poata bucura de traseu in starea lui naturala, nemodificata de ascensiunile anterioare.

In escalada sportiva, conditia de protejare a stancii este incalcata chiar printr-una dintre caracteristicile definitorii ale acestei discipline: traseele sunt echipate cu puncte de asigurare permanente, care sunt de regula ancore de diferite tipuri montate in gauri forate in stanca.

Desi prin montarea protectiilor fixe stanca este deteriorata, aceasta modalitate de amenajare a traseelor de escalada a ajuns sa fie unanim acceptata, iar numarul mare de cataratori sportivi arata ca aceasta disciplina isi are locul ei legitim printre celelalte.

Desigur, in aceste conditii practicarea acestui stil de catarare depinde de existenta liniilor echipate cu ancore chimice sau mecanice, iar amenajarea traseelor astfel incat acestea sa ofere siguranta necesara si sa nu interfereze cu terenul de joc al celorlalte discipline din catarare (trad, bouldering, catararea alpina...) se bazeaza in mare masura pe discernamantul si pe competenta echipatorilor.

Prin acest site incerc sa le furnizez acestora o baza teoretica pentru amenajarea zonelor de escalada, in intentia de a ajuta la cresterea calitatii traseelor si la promovarea pluralismului disciplinelor din catarare.

Copyright © Laurentiu Anghel - Verticon Alpinism Industrial
Informatiile de orice natura din acest site (text, imagini, cod HTML sau CSS, etc.)
nu pot fi utilizate sub nici o forma (transmitere, copiere, publicare, etc) fara acordul scris al autorului.Top