Antrenamentul pentru catarare

Antrenamentul complet pentru catarare

Meniul paginii

Catararea este o activitate foarte complexa pentru care folosesti in egala masura toate capacitatile tale fizice si mentale, iar acestea se completeaza reciproc.

Atunci cand iti stabilesti un program de antrenament trebuie sa fii constient ca aceste capacitati nu se pot substitui una alteia: am vazut cu totii cataratori foarte dotati retragandu-se in fata perspectivei de a cadea in coarda datorita lipsei de pregatire mentala sau cataratori care pot face tractiuni cu o singura mana, dar care nu se pot pozitiona corect pentru trecerea unui pasaj din cauza tehnicii deficitare.

Partial, lipsa unor resurse poate fi suplinita de celelalte, dar acesta se face in detrimentul performantei, deci este evident ca un program eficient de antrenament trebuie sa fie complet, sa dezvolte toate abilitatile necesare catararii - fizice, mentale, mobilitate, tehnica - astfel incat acestea sa se completeze reciproc, nu sa se substituie una alteia.

  "Climbing is a complex sport. Strength and endurance are basic to it, but cannot be deployed without balance, flexibility and coordination. Technique is rooted in these qualities but can also be seen as a method of managing them. At a further level up, technique is itself only a component, organized by the ability to make decisions under stress. Finally, above the level of psychological skills lie ambition, determination, 'character' - motivational skills which can themselves be trained."     Ron Fawcet

Priveste-ti capacitatile ca pe un lant a carui rezistenta este conditionata de veriga cea mai slaba. Chiar daca excelezi prin anumite abilitati, performantele tale vor fi limitate de celelalte, pe care inca nu le-ai dezvoltat suficient. Pe acestea trebuie sa le descoperi printr-o evaluare atenta si obiectiva, iar antrenamentul tau trebuie orientat spre dezvoltarea lor in scopul echilibrarii si armonizarii tuturor capacitatilor tale.


Evaluarea capacitatilor

Cand stabilesti un program de antrenament este important sa stii care este nivelul tau actual si sa afli pentru ce anume ai nevoie sa te antrenezi.

O cale de a afla este sa te intrebi din ce cauza ai cazut sau ai renuntat in ultimele trasee pe care nu ai reusit sa le urci: Ai obosit prea tare? Miscarea era prea dificila? Ai facut o greseala in succesiunea de miscari? Ti-a fost frica sa te angajezi intr-o miscare improbabila si sa risti o cadere? Prizele ti s-au parut prea mici? Raspunsurile iti vor da indicii pentru a determina care sunt punctele tale slabe. De exemplu, daca nu reusesti un traseu pentru ca nu poti tine prizele, probabil ai nevoie de forta, daca ratezi pentru ca nu mai poti tine prizele, probabil ai nevoie de rezistenta sau anduranta.

De ce "probabil" ? Pentru ca determinarea punctelor slabe nu este chiar atat de simpla cum pare. Cand stabilesti cauzele esecurilor trebuie sa fii cat mai obiectiv. De multe ori cataratorii ajung sa creada ca ratarea unui traseu s-a datorat numai lipsei de forta sau de anduranta si isi centreaza antrenamentul pe aceste elemente, cand in realitate si-au risipit energia printr-o tehnica slaba, nu au fost in stare sa "citeasca" prizele sau le-a fost frica de cadere si au ezitat pana cand si-au epuizat fortele.

Desigur, si punctele tale tari trebuie sa fie antrenate, dar accentul trebuie pus pe armonizarea fortei, rezistentei, tehnicii si capacitatilor mentale, pe eliminarea dezechilibrelor dintre acestea. Totusi, din comoditate, unii cataratori prefera sa-si antreneze doar capacitatile pe care le au deja bine dezvoltate, pentru care folosesc metode cunoscute, cu care se simt confortabil, in loc sa accepte disconfortul antrenamentului pentru corectarea lipsurilor, care necesita un efort mai mare, intr-o zona mai putin familiara, dar care produce o crestere insemnata a performantelor.


  Test de evaluare a capacitatilor fizice, tehnice si mentale pentru catarare

Pentru evaluarea capacitatilor tale si identificarea celor pe care trebuie sa le antrenezi in mod prioritar, poti folosi testul de mai jos, tradus si adaptat din manualul "Training for climbing" scris de Eric Horst.

Descarca fisierul test de auto-evaluare (PDF, rom. - 49,9 kB), tipareste-l, apoi raspunde sincer, fara sa stai prea mult pe ganduri, la cele 30 de intrebari, urmand instructiunile din prima pagina. Nu citi explicatiile si comentariile referitoare la intrebarile testului decat dupa finalizarea acestuia.

Rezultatele testului iti vor furniza o imagine orientativa a capacitatilor tale si a diferentelor de nivel dintre acestea, pe care o poti folosi pentru stabilirea obiectivelor unui program de antrenament.

De asemenea, unele intrebari iti vor releva anumite puncte slabe pe care le ai in acest moment. In ultimile doua pagini ale documentului vei gasi comentarii pentru fiecare intrebare si sfaturi pentru corectarea lipsurilor respective.

Dateaza chestionarul si pastreaza-l, iar dupa completarea unui ciclu de antrenament repeta testul si compara rezultatele cu cele obtinute anterior. Astfel, vei putea sa masori progresele pe care le-ai facut si sa stabilesti noi obiective pentru programul tau de antrenament


TOP

Stabilirea obiectivelor

Dupa ce ai stabilit ce capacitati ai nevoie sa dezvolti - pentru ce anume te vei antrena - si metodele pe care le vei aplica in acest scop, este necesar sa stabilesti obiective clare ale antrenamentului.

Esalonarea obiectivelor

Acestea vor fi esalonate pe termen scurt, mediu si lung: un anumit numar de repetari ale exercitiilor de antrenament, un anumit traseu pana luna viitoare, un anumit nivel pana la sfarsitul sezonului, etc. Foloseste obiectivele pe termen scurt ca etape in realizarea celor pe termen lung.

In timp, nivelul tau va creste, iti vei atinge obiectivele si vei avea nevoie de altele noi. Prin observarea felului in care evoluezi pe trasee la limita ta sau chiar mai dificile, vei putea determina noi directii pentru continuarea antrenamentului, dar vei avea si ocazia sa observi progresele pe care le-ai facut.

Aceasta strategie te va ajuta sa eviti plafonarea si sa-ti pastrezi un nivel inalt al motivatiei.Obiectivele pe care ti le stabilesti trebuie sa respecte urmatoarele conditii (S. M. A. R. T.):Daca esti incepator, lucrurile sunt mai simple: concentreaza-te pe invatarea tehnicii prin catararea pe trasee usoare si prin observarea altor cataratori si pe dezvoltarea generala a capacitatilor fizice.

Dupa ce vei incepe sa acumulezi un repertoriu de miscari si de tehnici de catarare si un minimum de forta si de rezistenta, vei deveni capabil sa-ti evaluezi capacitatile, sa le determini pe cele care trebuie dezvoltate in mod prioritar si sa-ti formulezi niste obiective precise, pe baza carora vei putea sa-ti stabilesti un program de antrenament.


TOP

Mentinerea motivatiei pentru antrenament

Dupa evaluare, formularea unor obiective si stabilirea unui program complet de antrenament, compus din exercitii specifice acestor obiective, urmeaza partea cea mai grea: sa gasesti motivatia necesara aplicarii cu strictete a acestuia si sa reusesti sa ramai motivat pe parcursul derularii antrenamentului. Pentru aceasta ai la indemana cateva mijloace:
TOP