Antrenamentul pentru catarare

Informatii despre antrenament

Antrenamentul sportiv este o stiinta, iar performantele de exceptie din multe discipline sportive sunt pregatite de echipe de specialisti, care trateaza cu responsabilitate fiecare latura a antrenamentului. Totusi, in catararea din Romania instructorii si antrenorii sunt rari si adesea sunt doar cataratori mai experimentati, care nu au o pregatire de specialitate. Nu exista nici macar manuale moderne de catarare in limba romana, iar cele publicate in alte limbi sunt greu de procurat sau de tradus. Ca urmare a lipsei de informatie si a absentei specialistilor in antrenamentul specific, performantele din catarare sunt foarte slabe in comparatie cu cele din alte tari.

In aceste conditii, cunostintele despre metodele de antrenament tin mai mult de "folclor": cataratorii isi transmit unii altora informatiile, adesea depasite, eronate sau incomplete. Multi dintre cei care vor sa-si imbunatateasca performantele isi organizeaza pregatirea pe baza acestor informatii, fara sa aiba imaginea de ansamblu a unui program de antrenament coerent, complet, personalizat si orientat spre atingerea unor obiective clare.

Astfel, unii se antreneaza urcand cat mai multe trasee, altii merg din cand in cand la sala, unde se catara haotic pe probleme de boulder sau pe trasee mai lungi, fara sa urmareasca o strategie adaptata nevoilor proprii. In plus, pentru majoritatea celor care practica o forma de catarare, pregatirea pentru aceasta se limiteaza la componenta fizica, in timp ce tehnica, tactica sau latura mentala sunt de cele mai multe ori neglijate.


Din aceasta cauza, am considerat ca ar fi util un site despre pregatirea fizica, tehnica si mentala pentru catarare care sa vina in ajutorul celor care sunt preocupati de cresterea performantelor.

Acest site nu se vrea un manual de antrenament. Intentia mea este doar sa arat complexitatea problemelor pe care le au de rezolvat cei care vor sa se antreneze in mod eficient si sa le ofer acestora o baza teoretica, un punct de pornire in cautarea solutiilor proprii pentru aceste probleme.

Pentru ca nu exista doi cataratori care sa aiba aceleasi capacitati si aceleasi obiective, m-am ferit sa dau "retete". Ideea site-ului este: "Acestea sunt unele aspecte ale antrenamentului si niste metode pe care le puteti folosi. Evaluati-va capacitatile si nivelul motivatiei, stabiliti-va obiective clare si in functie de acestea, alcatuiti-va un program de pregatire specific nevoilor proprii".

Ca surse de informatii am folosit diverse articole publicate pe internet (am inclus in text link-uri catre acestea), manualul "Training for climbing" (Eric Horst - Falcon Guide, 2003), manualul "The Rock Warrior’s Way – Mental Training for Climbers" (Arno Ilgner - Desiderata Institute, 2003) si "cu voia dumneavoastra, ultima pe lista..." experienta personala.

Nu am inclus informatii medicale, desi necesitatea acestora a fost sugerata de unii cititori. Consider ca preocuparea pentru prevenirea leziunilor din timpul antrenamentului este o responsabilitate elementara a fiecarui catarator, iar pentru diagnosticarea si tratarea acestora sau pentru probleme legate de nutritie trebuie sa se recurga la ajutor specializat (poate ca aici ar fi locul unui "disclaimer" de genul: informatiile vor fi folosite pe propria raspundere, autorul nu-si asuma... etc.)

TopCopyright © 2020 Laurentiu Anghel - Verticon Alpinism Industrial

Informatiile de orice natura din acest site (text, imagini, cod HTML sau CSS etc.) constituie proprietatea intelectuala a autorului site-ului si nu pot fi utilizate sub nici o forma (preluare, copiere, publicare, etc.) fara acordul scris al acestuia, chiar daca este mentionata sursa informatiilor respective.