Manual de catarare traditionala curata

Utilizarea protectiilor pasive

Meniul paginii

La inceputurile catararii, singurele asigurari posibile erau cele oferite de elementele naturale din traseu: colti de stanca, clepsidre, copaci sau pietrele incastrate in fisuri, peste care se lega o bucla de funie (adica echivalentul din canepa al cordelinei actuale...). Imitand modelul naturii, unii cataratori au inceput sa ia cu ei in trasee pietre de diferite marimi pe care le intepeneau in fisuri pentru asigurare. Dupa o vreme, cataratorii s-au gandit sa inlocuiasca pietrele incastrate cu protectii refolosibile si au inceput sa foloseasca pentru asigurare piese metalice de diferite forme legate cu bucati de cordelina sau chinga, iar mai tarziu cu cablu metalic.

Procesul indelungat de imbunatatire a acestor piese de echipament rudimentare a avut ca rezultat o intreaga categorie de protectii, care au fost denumite "pasive" datorita principiului lor comun de functionare: impiedicarea deplasarii pe directia incarcarilor prin blocarea pozitionala a unui corp rigid intre peretii unei fisuri, intr-o zona in care aceasta se ingusteaza.

Acest mod de functionare face ca eficienta protectiilor pasive sa fie conditionata de marimea suprafetei de contact cu stanca (si implicit de felul in care forma lor se potriveste cu forma fisurii), de rezistenta rocii si de directia de solicitare si nu depinde de coeficientul de frecare cu stanca.

 Termenul "protectie" este folosit in intregul site ca denumire generica pentru piesele si dispozitivele pe care cataratorii le folosesc ca puncte de asigurare pe parcursul catararii.

Protectiile pot fi: naturale (colti de stanca, clepsidre, pietre incastrate etc.), mobile sau provizorii (cele pe care le monteaza capul de coarda: nuci, friend-uri, hex-uri etc.) si fixe sau permanente (cele "in situ", cu care este echipat traseul: pitoane, "spituri" etc.)

De regula, protectiile pasive sunt simple, robuste, au rezistenta mare si greutate mica si se monteaza cu usurinta, iar aceste calitati le fac nelipsite de pe hamurile cataratorilor care practica stilul traditional.

Desi standardele UIAA-124 si EN-12270 impun pentru protectiile pasive o rezistenta minima de doar 2 kN, cele folosite in catararea libera au in general rezistente mai mari de 5-6 kN, iar rezistenta minima garantata a protectiilor de marimi medii si mari este de regula de cel putin 10 kN. Ca exemplu, nucile Black Diamond Stoppers #6 - 13 sunt garantate la 10 kN, nucile DMM Wallnuts #3 - 11 la 12 kN, iar in cazul altor tipuri de protectii pasive, incarcarile suportate pot fi chiar si mai mari: 14 kN pentru hex-urile Wild Country Rockcentrics si 15 kN pentru Trango Big Bros.

Desi aceasta rezistenta este net inferioara celei a ancorelor mecanice (care este de 25 kN conform standardului UIAA-123/EN-959), practica arata ca o protectie cu rezistenta mai mare de 8-9 kN montata corect in roca sanatoasa rezista fara probleme la solicitarile care apar in conditiile reale din catarare. (Chris Harmston, responsabil cu asigurarea calitatii produselor firmei americane Black Diamond, afirma ca in cei opt ani in care a investigat cauzele accidentelor produse in catarare nu a vazut niciodata o nuca medie/mare distrusa in cazul unei caderi in coarda).

Totusi, practica arata ca uneori protectiile pasive cedeaza, dar cauzele principale sunt calitatea slaba a rocii, pozitionarea deficitara a protectiei in fisura sau aprecierea gresita a directiei solicitarilor, iar acestea nu depind de rezistenta echipamentului ci de competenta cataratorului respectiv in alegerea amplasamentului si in montarea corecta a protectiei.


TOP


Nucile - cele mai simple protectii pasive

Prin anii '50, niste cataratori englezi au avut ideea sa lege bucati de cordelina prin gaurile unor piulite din otel de diferite marimi pe care le-au intepenit in fisuri pentru asigurare, inventand probabil primele protectii refolosibile.

  De la piulitele originare provine si numele folosit acum pentru tipul de protectii pasive derivat din acestea: "nuts", care in engleza inseamna "piulite" dar si "nuci". In Romania este folosita traducerea gresita "nuci", care nu are nicio legatura cu sensul corect, dar aceasta denumire a devenit atat de uzitata, incat o voi adopta si eu in continuare.

Pe parcursul dezvoltarii lor, nucile au suferit numeroase modificari si imbunatatiri, trecand de la piulitele hexagonale la forma de trunchi de piramida, care ulterior a fost rafinata prin curbarea fetelor, optimizarea unghiurilor si eliminarea surplusului de metal pentru micsorarea greutatii. De asemenea, bucla din cordelina a fost inlocuita cu cablu metalic care este mai rigid, mai rezistent si mai putin voluminos.

Nuci

Cu toate aceste imbunatatiri, nucile au ramas totusi cele mai simple mijloace pasive de asigurare: o nuca este compusa dintr-un corp metalic mai larg la partea de sus si mai ingust la baza, a carui geometrie permite impanarea lui in fisurile cu forma adecvata si din cablul din otel folosit pentru asigurare, ale carui capete pot fi imbinate prin sertizarea unui manson metalic sau la unele modele pot fi chiar lipite in corpul nucii, folosind aliaje pentru sudura.

Pentru corpul nucii se folosesc aliaje usoare cu aluminiu si uneori bronz sau chiar otel pentru marimile "micro". (Exista chiar si niste nuci din material plastic fabricate in Ucraina, dar nu cred ca acestea ofera avantaje sau ca au un viitor).

Pentru ca o anumita nuca poate fi montata doar in marimile de fisuri corespunzatoare dimensiunilor ei, fabricantii produc seturi de mai multe nuci de marimi diferite, care de regula acopera un interval de deschideri de fisuri de la 3-5 mm pana la 35-40 mm. In mod obisnuit, nucile care compun un asemenea set sunt numerotate si uneori sunt colorate diferit, pentru facilitarea identificarii lor.

Micronuts

Totusi, nucile "micro" care pot fi folosite in fisurile de 3-8 mm au rezistenta redusa, in mare parte datorita diametrelor mici ale cablurilor folosite. De regula, marimile cele mai mici sunt garantate doar pentru 2-3 kN si sunt folosite pentru inaintare in catararea artificiala, situatie in care sunt incarcate doar cu putin peste greutatea cataratorului.

Chiar daca rezistenta acestor nuci ar fi mai mare, cum este cazul celor din imaginea din dreapta, care sunt garantate la 6-8 kN, distribuirea fortelor care apar in cazul unei caderi pe suprafata foarte mica de contact cu stanca a acestor nuci poate genera presiuni mari, care pot duce la sfaramarea locala a rocii sau la deformarea plastica a corpulul nucii, ceea ce ar compromite rezistenta asigurarii.

Din aceasta cauza, nucile de dimensiuni mici sunt in general recomandate doar pentru asigurari pe distante scurte in zone cu factor de cadere mic sau pentru inglobarea in sistemele mai complicate de asigurare, in general marginale, in care incarcarile sunt distribuite intre mai multe protectii care sa functioneze impreuna.

Offsets

Gandind in afara tiparelor, Hugh Banner, fondatorul companiei HB Climbing din Wales, a inventat niste nuci ale caror forme neobisnuite permit montarea lor in fisurile deschise sau cu forme neregulate intalnite frecvent in trasee, pentru care nucile obisnuite nu sunt eficiente.

Modelul respectiv, la care laturile opuse au dimensiuni diferite pentru a se adapta mai bine la forma fisurilor deschise, s-a numit "HB Offset". In prezent, modelul este fabricat cu mici modificari de DMM sub numele "Alloy Offsets" (imaginea alaturata), dar si alte firme au scos pe piata copii mai mult sau mai putin reusite (Rock Empire, Black Diamond) sau modele proprii (Wild Country Superlight Offset Rocks).

Aceste nuci, desi pot parea mai pretentioase, se dovedesc adesea a fi singurele protectii solide care pot fi montate in anumite fisuri. Din aceasta cauza, recomand completarea nucilor "normale" folosite in mod obisnuit cu cel putin un set de nuci Offset.

Montarea corecta a nucilor

Pentru ca o nuca sa fie montata corect, trebuie sa fie indeplinite simultan urmatoarele conditii:


Nucile pot fi montate in doua pozitii, pe latura lunga sau pe cea scurta (normal sau transversal), iar unele marimi de nuci (de regula cele mici) au rezistente diferite pentru cele doua pozitii de montare. Atunci cand alegi o nuca pentru o anumita fisura, prima optiune trebuie sa fie montarea ei in pozitia normala, care ofera cea mai mare suprafata de contact cu stanca si implicit, cea mai mare rezistenta.

Poti folosi totusi o nuca montata transversal atunci cand marimea respectiva nu mai este disponibila (de ex. a fost montata mai jos) sau in cazuri specifice, cum ar fi atunci cand fisura nu este suficient de adanca. De asemenea, atunci cand fisura se largeste spre interior, nuca se poate introduce in fisura pe latura scurta, se roteste cu 90 de grade in jurul axului cablului, astfel incat sa se pozitioneze transversal, apoi se trage spre exterior pentru a se impana intre peretii fisurii.

Aproape toate modelele actuale de nuci au fete curbate, care se adapteaza mai bine la formele peretilor fisurii. In cazul in care fisura are o linie sinuoasa, nuca se monteaza cu curbura orientata spre stanga sau spre dreapta, in pozitia care ofera suprafata maxima de contact.

In cazul nucilor de dimensiuni mici (care de cele mai multe ori au fete plane), datorita deschiderii reduse a fisurii care ingreuneaza inspectarea vizuala a amplasamentului si datorita suprafetei mici de metal aflate in contact cu stanca, pozitionarea in fisura trebuie facuta cu mare atentie. In principiu, in cazul unei nuci "micro", daca amplasamentul nu este perfect, trebuie sa consideri ca asigurarea respectiva este inutila.

Pentru fisurile deschise spre exterior sau cu forme neregulate se pot folosi nucile "offset" care datorita formelor lor asimetrice se adapteaza bine la peretii acestor fisuri (de multe ori, acestea sunt singurele protectii care pot fi montate in aceste amplasamente). De asemenea, unele modele de nuci "normale" (de ex. DMM Wallnuts, Wild Country Rocks) au fetele laterale neparalele pentru a putea fi folosite ca nuci offset in orientarea transversala.

Nucile se pot folosi si in fisurile orizontale, daca acestea au forme adecvate. In acest caz, nuca se introduce printr-o zona mai larga a fisurii, dupa care se deplaseaza lateral pana intr-o zona in care fisura se ingusteaza spre exterior, in care sa se poata impana. In aceasta pozitie, cablul nucii va fi incarcat peste marginea fisurii, iar in cazul unei caderi ar putea fi deteriorat, asa ca este bine sa eviti pe cat posibil sa pozitionezi cablul peste muchii ascutite.

Metoda uzuala de montare a nucilor

In mod obisnuit, nucile se poarta pe ham grupate cate 5 - 8 (in functie de marimea lor) pe cate o carabiniera mai larga, astfel incat sa ai la indemana mai multe marimi pe care sa le incerci in caz ca nu ai apreciat corect dimensiunea fisurii.

Un posibil mod de organizare a unui set de 10-12 nuci este gruparea marimilor mici-medii pe o carabiniera si a celor mari pe alta carabiniera. In acest caz, poate fi util sa ai niste "dubluri", astfel incat marimile nucilor de pe cele doua carabiniere sa se suprapuna un numar sau doua (de ex. #1 - #8 si #7 - #11), pentru cazul in care apuci de pe ham carabiniera "gresita".

Atunci cand vrei sa montezi o nuca, iei de pe ham carabiniera cu marimile de care ai nevoie si o izolezi din manunchiul de nuci pe cea despre care crezi ca se potriveste cel mai bine cu forma si dimensiunile fisurii. Pentru aceasta, apuci nuca respectiva de cablu si le lasi pe celelalte sa atarne in carabiniera.

Nuca aleasa se introduce printr-o portiune mai larga a fisurii, apoi se deplaseaza cu grija pana la impanarea ei in zona ingustata. Pentru aceasta, trebuie sa privesti cu atentie in interiorul fisurii pentru a controla felul in care se realizeaza contactul cu peretii.

Daca dupa toate incercarile de a pozitiona nuca in fisura nu esti multumit de rezultat, cea mai buna solutie este sa scoti nuca respectiva si in locul ei sa incerci o alta marime sau un alt model mai potrivit cu deschiderea si cu forma fisurii sau sa cauti un alt amplasament.

Atunci (si doar atunci!) cand esti satisfacut de pozitia nucii (suprafata de contact, orientare etc.), poti sa o intepenesti printr-o smucitura usoara, astfel incat sa nu fie dislocata de miscarile corzii. Pentru aceasta, apuci manunchiul de nuci care atarna de carabiniera, il ridici usor si tragi brusc de el in jos. Daca totusi ai dubii in privinta stabilitatii protectiei (sau daca vrei sa-i creezi probleme secundului, care va trebui sa o recupereze...) poti fixa nuca prin smucituri mai energice.

In continuare, desfaci carabiniera cu celelalte nuci si o pui la loc pe ham, apoi asiguri coarda folosind o bucla de lungime corespunzatoare. Datorita relativei rigiditati a cablului cu care sunt prevazute, in general nucile sunt sensibile la miscarile corzii, asa ca este de preferat ca pentru asigurarea lor sa folosesti bucle mai flexibile sau ceva mai lungi.

Exemple

In imaginile de mai jos sunt cateva exemple de nuci montate corect. In cazul nucii portocalii din imaginea din stanga se observa ca datorita curburii nucii, care se potriveste perfect cu forma fisurii, contactul cu stanca se realizeaza pe intreaga suprafata disponibila. In imaginea din dreapta este o nuca Black Diamond de mici dimensiuni cu fete plane care reazema pe peretii fisurii pe intreaga suprafata, iar in partea dreapta a amplasamentului, o margine a fisurii impiedica smulgerea nucii spre exterior.

Nuca de marime medie cu fetze curbeNuca  de mici dimensiuni cu fetze plane


In stanga imaginii de mai jos este o nuca DMM Wallnut montata intr-o fisura care se largeste spre exterior, a carei suprafata de contact cu peretii fisurii este insuficienta. In dreapta imaginii este o nuca DMM Alloy Offset de marime echivalenta montata in aceeasi pozitie . Se observa ca acest model se potriveste perfect in fisura, iar contactul cu peretii fisurii se realizeaza pe intreaga suprafata a fetelor nucii.

Nuca offset


TOP

Hex-uri

  In anumite pozitii, unele tipuri de protectii functioneaza partial sau total datorita efectului de cama obtinut prin aplicarea excentrica a solicitarilor. In acest caz, corpul protectiei are tendinta sa se roteasca intr-o pozitie in care are dimensiuni ceva mai mari, ceea ce are ca efect intepenirea acestuia intre peretii fisurii. Tipurile de protectii pasive descrise in continuare in aceasta pagina - Hex, Tricam si Big Bro - fac parte din aceasta categorie.

Cu toate ca principiul lor de functionare este usor diferit de cel al nucilor, camele functioneaza tot printr-o forma de blocarea pozitionala, motiv pentru care si acestea sunt considerate protectii pasive, iar standardul UIAA-124 care stabileste conditiile de testare si rezistentele minime pentru nuci are o sectiune si pentru came, care sunt clasificate in aceeasi categorie.

Rockcentric si Curved Hex

In timp, forma hexagonala a piulitelor folosite pentru asigurare la sfarsitul anilor '20 a evoluat si in alta directie decat cea care a dus la aparitia nucilor actuale. Rezultatul este sectiunea folosita in prezent pentru protectiile pasive de dimensiuni mari numite hex-uri, care pot fi folosite in fisuri de pana la 70-75 mm.

In imaginea alaturata sunt doua modele de hex-uri cu sectiuni diferite, dar cu dimensiuni similare: Wild Country Rockcentrics #8 cu bucla Dyneema si Metolius Curved Hex #9 cu cablu.

Datorita imbunatatirilor functionale, asemanarile cu hexagonul initial au ajuns sa fie destul de vagi: fetele opuse sunt curbate si neparalele, iar sectiunea este asimetrica pentru a permite mai multe posibilitati de utilizare. In doua dintre pozitiile de montare, aceasta forma elaborata le ofera hex-urilor si avantajul efectului de cama obtinut prin aplicarea excentrica a incarcarilor, ceea ce permite fixarea lor in fisuri cu fete aproape paralele.

Montarea hex-urilor

Hex-urile se dovedesc foarte eficiente in fisurile care sunt prea largi pentru nuci si prea neregulate pentru montarea friend-urilor (motiv pentru care eu le consider indispensabile in multe dintre traseele desfasurate pe calcar si pe conglomerat).

Mai mult, datorita efectului de cama, hex-urile pot fi montate chiar si in anumite fisuri cu pereti netezi si aproape paraleli, in care de multe ori pot inlocui cu succes friend-urile, daca acestea nu sunt disponibile sau trebuie "economisite" pentru continuarea traseului. (Cum crezi ca s-au descurcat cataratorii pana in '78, cand au fost inventate friend-urile?!)

Pozitii de montare a hex-urilor

Datorita sectiunii lor asimetrice, hex-urile ofera patru pozitii diferite de montare. Pozitia din stanga imaginii de alaturi este mai putin folosita din cauza instabilitatii protectiei, dar este totusi utila in cazul fisurilor largi, care au o zona cu marginile exterioare foarte apropiate, caz in care impanarea hex-ului (introdus printr-o portiune mai larga a fisurii) nu mai este necesara.

Urmatoarele doua pozitii sunt cele in care hex-ul se fixeaza prin efectul de cama pe una dintre cele doua dimensiuni diferite, iar ultima este pozitia transversala, in care hex-ul functioneaza in mod pasiv, ca o nuca obisnuita de dimensiuni mari.

Hex-urilor se monteaza in mod similar cu nucile, prin impanarea lor in fisuri care se ingusteaza in sensul incarcarilor anticipate, dar spre deosebire de acestea, pentru pozitiile care folosesc efectul de cama pentru blocarea pozitionala, ingustarea fisurii nu mai trebuie sa fie chiar atat de pronuntata (peretii fisurii pot fi aproape paraleli). Pentru ca hexurile sunt de regula destul de mari si sunt echipate cu bucle din chinga flexibila, pentru montarea lor se apuca corpul hex-ului cu degetele si se manevreaza prin fisura pana in pozitia in care se va intepeni.

Exemple

Mai jos sunt trei exemple de amplasamente in fisuri largi ale unor DMM Torque Nut. In toate situatiile, contactul cu peretii fisurii este foarte bun, garantand o rezistenta maxima a asigurarii. In fotografiile din stanga si din mijloc hex-ul este montat in pozitie normala, respectiv transversala si functioneaza pasiv, la fel ca o nuca, iar in cea din dreapta apare si efectul de cama, care fixeaza si mai bine hex-ul in fisura atunci cand acesta este supus incarcarilor aplicate excentric. Datorita acestui efect de cama, de multe ori hexurile pot inlocui cu succes friend-urile in fisurile cu pereti aproape paraleli, daca acestea nu (mai) sunt disponibile sau trebuie „economisite” pentru continuarea traseului.

Hex in pozitie normala     Hex montat transversal     Hex in pozitie de camaTOP

Tricame

CAMP Tricams

Pentru fisurile cu fete paralele (dar nu lipsite de relief) au fost concepute protectii pasive care exploateaza "filonul" efectului de cama folosit prima data la hex-uri.

Din aceasta categorie fac parte si "Tricams", create in 1973 de Greg Lowe dupa o idee a lui Vitaly Abalakov, care in anumite cazuri (de exemplu in alveolele din conglomerat sau din calcar) sunt printre putinele solutii eficiente de asigurare. (Probabil ca numele acestor protectii se datoreaza faptului ca este vorba despre niste came care se monteaza astfel incat sa aiba trei puncte de contact cu peretii fisurii).

Actualmente, tricamele sunt fabricate de firma italiana CAMP in 13 marimi (de la 10 la 140 mm), dintre care cele mai folosite sunt cele patru marimi de la #0.5 la #2, care sunt vandute si ca un set separat (cel din imaginea alaturata). Marimile mari sunt in general evitate de cataratori de trad din cauza instabilitatii lor notorii in fisuri, dar acestea se dovedesc totusi utile in catararea alpina sau hivernala, unde sunt uneori folosite in locul friend-urilor, care nu pot fi montate in fisuri inghetate.

Montarea tricamelor

Tricamele ofera doua pozitii diferite de montare, cama sau nuca, dar rezistentele specifice difera simtitor: daca in pozitia de cama axul de fixare a chingii reazema pe o sectiune mare de metal, in cea de nuca axul va solicita la intindere o sectiune mult mai mica, iar din aceasta cauza rezistenta in aceasta pozitie va fi redusa la jumatate (conform datelor furnizate de fabricant).

Tricam in pozitie de cama

Pentru o fixare eficienta, tricamele au nevoie de trei puncte de contact: unul pe varful piramidal de sprijin (in jurul caruia pivoteaza corpul camei atunci cand se intepeneste in fisura) si doua puncte de contact pe cele doua muchii proeminente si paralele (sinele) aflate pe partea opusa.

Pentru montarea in pozitia de cama, chinga de asigurare se aseaza in canalul dintre sinele camei, iar aceasta se introduce in fisura cu capatul in care se afla stiftul de fixare a chingii indreptat in sus.

Se reazema varful camei pe o rugozitate sau adancitura de pe un perete al fisurii, iar sinele camei se sprijina pe peretele opus, in pozitia care ofera cea mai buna suprafata de contact, apoi se fixeaza cama pe pozitie printr-o smucitura puternica aplicata asupra buclei de asigurare.

Cama din imaginea alaturata este montata corect, cu varful fixat intr-o alveola, iar sinele camei reazema pe o zona plana a peretelui opus al fisurii.


Tricam in pozitie de nuca

Datorita modului lor de rezemare in fisura, care necesita doar trei puncte de contact, tricamele pot fi montate in pozitia de nuca in fisuri cu forme neregulate, in care multe dintre nucile obisnuite nu ar putea fi pozitionate corect.

Desi cele trei puncte de contact ofera stabilitate, la montarea in aceasta pozitie trebuie urmarita si realizarea unei suprafete de contact cat mai mare si o cat mai buna adaptare a tricamei la forma fisurii.

In figura alaturata este o tricama pozitionata pasiv care indeplineste aceste conditii: forma neregulata a fisurii imbraca aprope perfect conturul camei oferind o suprafata mare de contact, iar marginea din stanga fisurii impiedica smulgerea spre exterior a protectiei.

Totusi, pentru aceasta pozitie, cama folosita (C.A.M.P. Tricam # 0.5) are o rezistenta maxima de doar 6kN, care poate fi insuficienta pentru oprirea unei caderi in coarda cu factor mare.


Tricam in alveola

Probabil cel mai folositor mod de utilizare a tricamelor este asigurarea in fisuri orizontale sau in alveole, in care de multe ori acesta este singurul tip de protectie care poate fi folosit.

Pentru astfel de asigurari, cama se va pozitiona cu varful pe partea de jos a fisurii sau alveolei, avand grija ca acesta sa sprijine pe o zona reliefata care sa-l fixeze pe pozitie, iar sinele camei se vor rezema de preferinta pe o zona plana in partea de sus. Cama se fixeaza printr-o smucitura a chingii de asigurare.

Montarea in acest fel pozitioneaza chinga de asigurare astfel incat aceasta sa frece cat mai putin pe marginea de jos a fisurii sau a alveolei, care ar putea sa o deterioreze, dar in functie de conditiile amplasamentului tricama poate fi pozitionata si invers, cu chinga in partea de jos.

In general, chinga de asigurare montata pe tricame este suficient de lunga si de flexibila pentru a permite asigurarea cu o singura carabiniera, fara ca miscarile corzii sa afecteze stabilitatea protectiei, dar la nevoie aceasta poate fi extinsa cu o bucla de asigurare.


TOP

Big Bro

Big Bro

Pentru fisurile largi (pana la 30 cm !), cu fete paralele, pentru care - cu exceptia unor friend-uri mari, grele si scumpe - nu prea exista protectii adecvate, Craig Luebben a inventat in 1984 un dispozitiv compus din doua tuburi telescopice, actionate de un arc, pe care l-a numit "Big Bro" (dupa celebrul "Big Brother is watching you" din romanul "1984" al lui George Orwell).

Dispozitivul este fabricat de firma americana Trango in patru marimi, iar in imaginea din dreapta sunt doua dintre acestea: #1 (deschis) si #2 (comprimat). Pana nu demult, setul complet cuprindea si marimile #.5 si #5 (care ajungea pana la 47 cm), dar acestea au fost scoase din fabricatie.

Capetele tuburilor sunt paralele si taiate oblic fata de axul lor longitudinal, ceea ce permite montarea dispozitivului in fisuri astfel incat capatul in care este legata bucla de asigurare sa fie mai sus, favorizand efectul de cama. Dupa expandarea tuburilor in fisura prin apasarea pe un buton, pozitia lor relativa este blocata cu ajutorul unui colier care se insurubeaza pe tubul interior, care este filetat.

Nodul pescaresc triplu

Cu toate ca dispozitivul contine un arc si piese mobile, la fel ca protectiile active, acestea nu contribuie in mod activ la mentinerea dispozitivului in fisura sau la transmiterea incarcarilor asupra stancii. Dupa montarea in fisura, Big Bro se comporta in mod similar cu o protectie pasiva de tip cama: incarcarea aplicata excentric pe capatul aflat mai sus incearca sa roteasca dispozitivul in fisura, producand blocarea lui intre peretii acesteia.

Big Bro este livrat fara bucla de asigurare necesara. Pentru aceasta, fabricantul recomanda cordelina de 5,5 mm cu rezistenta de 14-15 kN (Spectra, Dyneema, Technora etc.), care trebuie cumparata separat si montata de catre utilizator. Echipat cu aceasta cordelina si montat corect, un Big Bro poate suporta incarcari de pana la 15 kN.

Bucla de asigurare va avea cca. 30-35 cm lungime (pentru o bucla este nevoie de 120-130 cm de cordelina) si va fi legata cu nodul pescaresc triplu din imaginea alaturata, care este recomandat de fabricantii acestui tip de cordelina. Pentru siguranta, capetele libere trebuie sa depaseasca nodul cu cel putin 7-8 cm.

Montarea protectiilor Big Bro

Big Bro

Pentru montarea optima a unui Big Bro, peretii fisurii trebuie sa fie paraleli si lipsiti de denivelari pronuntate, astfel incat capetele tuburilor sa rezeme complet pe stanca.

In imagine este un Big Bro #2 montat corect intr-o fisura de cca. 12-13 cm deschidere. In acelasi loc s-ar fi putut monta un friend Black Diamond C4 #5 sau #6, care este mult mai greu, ocupa mai mult loc pe ham si costa mai mult.

Dispozitivul se introduce in fisura in pozitie inchisa, se reazema cu capatul tubului mobil (cel care este filetat) pe peretele fisurii, de preferat in jurul unei proeminente care sa-l fixeze pe pozitie, apoi se destinde apasand butonul de deblocare.

La montare, este de preferat ca Big Bro sa fie rezemat mai intai pe peretele din dreapta fisurii, astfel incat frecarea corzii peste colierul de fixare sa nu produca desurubarea acestuia.

Capatul tubului exterior, prin care este legata bucla de asigurare, se pozitioneaza pe peretele opus al fisurii astfel incat sa fie ceva mai sus decat celalalt capat si sa fie rezemat pe stanca pe intregul contur. Dupa pozitionare, se insurubeaza cat mai strans colierul de blocare, iar dispozitivul se fixeaza pe pozitie printr-o smucitura aplicata in bucla de asigurare.

In general, stabilitatea unui Big Bro montat corect nu este afectata de miscarile corzii, asadar acesta poate fi asigurat cu o carabiniera simpla, direct in bucla de cordelina cu care este echipat.

O demonstratie a felului in care se monteaza Big Bro poate fi vazuta pe YouTube: Big Bro Video


TOP

Alcatuirea "rack-ului" de protectii pasive

In general, necesarul de echipament difera in functie de traseu, de zona de catarare sau de tipul de roca, dar atunci cand te pregatesti pentru o ascensiune este bine sa ai de unde alege. Pentru aceasta, trebuie sa-ti formezi un "rack" cat mai eficient, care sa-ti ofere toate posibilitatile de asigurare pe care le consideri necesare.

  In lipsa unei traduceri suficient de concise in limba romana, pentru a defini intregul echipament folosit in catararea traditionala sau doar o anumita categorie de protectii, am pastrat termenul american "rack" (cf. Wiktionary: a climber's set of equipment for setting up protection and belays, consisting of runners, slings, carabiners, nuts, Friends, etc.)

Astfel, in continuare voi folosi "rack-ul de protectii pasive sau active", "rack-ul necesar intr-un traseu" sau "rack-ul unui catarator" pentru a ma referi la echipamentul respectiv luat in ansamblu.

Pentru alcatuirea rack-ului nu exista retete universal valabile. Fiecare catarator isi va alege tipul, marimea si numarul protectiilor in functie de preferintele personale, de specificul zonelor de catarare pe care le frecventeaza, de increderea pe care o are in protectiile respective, de greutatea echipamentului sau de alte criterii asemanatoare.

Pentru inceput, poti sa-ti alcatuiesti un rack format exclusiv din protectii pasive, pe care le vei alege astfel incat sa acopere posibilitatile de asigurare care apar cel mai frecvent in traseele pe care te cateri in mod obisnuit sau pe care intentionezi sa te cateri (in privinta asta, poate fi o idee buna sa contactezi cataratorii care au urcat deja traseele respective...). Ulterior, pe masura ce capeti experienta, la acestea poti adauga protectiile active despre care vei descoperi ca ar fi fost utile in traseele pe care le-ai urcat.

Nu trebuie sa-ti procuri tot echipamentul de la inceput. Porneste de la ceea ce consideri a fi minimumul necesar (de obicei unul sau doua seturi de nuci), iar atunci cand va deveni necesar, rack-ul poate fi completat cu hex-uri care sa acopere deschiderile mari de fisuri, nuci "micro" pentru cele inguste, sau modele specializate, cum sunt cele "offset". Pentru zonele in care sunt frecvente alveolele sau fisurile orizontale pot fi utile tri-camele, in timp ce pentru fisurile foarte largi, cu pereti netezi si paraleli, ai putea avea nevoie de Big Bro.

  Orientativ, in imaginile de mai jos este rack-ul meu de protectii pasive, care acopera marimile de fisuri de la 4 mm la 300 mm. Acest rack imi ofera 3-4 optiuni de asigurare diferite pentru orice dimensiune de fisura din intervalul 5 - 25 mm, dar pentru deschideri mai mari numarul protectiilor pasive disponibile scade, pentru ca de multe ori in aceste fisuri sunt mai eficiente friend-urile.

"Calul de bataie" il constituie nucile DMM Wallnuts si cele doua seturi de nuci DMM Alloy Offset. Pentru a deosebi mai usor cele doua modele de baza si pentru a le organiza mai repede in regrupari, fiecare pe carabinierele lor, am inlocuit tecile din material plastic termoretractabil transparent montate din fabrica peste zona sertizarii cablului cu altele colorate: rosu pentru Offsets si galben pentru Wallnuts.

Daca in traseu am nevoie de nuci mai mici, folosesc DMM I.M.P., BD Micronuts sau preferatele mele, DMM Brass Offset (carabiniera din dreapta fotografiei de mai jos).

Rack-ul meu de nuci

Pentru fisurile largi (pana la 75 mm) sunt foarte utile si hex-urile DMM Torque Nuts, pe care la nevoie le suplimentez cu cele trei nuci Wild Country Rocks (#12 - #14) din partea stanga a fotografiei de mai sus, iar pe conglomerat si pe anumite tipuri de calcar iau intotdeauna cu mine setul de CAMP Tricams (cele cinci marimi de la #0.5 la #2,5), care sunt printre putinele protectii care pot fi montate in mod eficient in alveole.

Daca forma fisurii permite, pentru deschideri mai mari de 75 mm de multe ori prefer sa folosesc Big Bros, chiar daca se monteaza ceva mai greu decat friend-urile, pentru ca sunt mai usoare (si mai ieftine) decat acestea, iar stabilitatea lor nu este afectata de miscarile corzii, asa cum se intampla cu friend-urile de dimensiuni mari (oricum, pentru fisuri intre 90 si 300 mm nu am alte protectii in afara de Big Bros, dar nici n-am simtit prea des nevoia de mai mult).

Protectii pasive cu efect de camaTOP

Verificarea periodica a protectiilor pasive

In timpul catararii, echipamentul folosit poate suferi deteriorari care sa-i scada eficienta si siguranta. Din aceasta cauza este necesara verificarea periodica a protectiilor, urmata de inlocuirea partilor degradate, daca acest lucru este posibil, sau de scoaterea din uz a protectiilor care nu mai prezinta siguranta.

  Orice protectie deteriorata, uzata excesiv sau in care nu ai incredere 100 % trebuie sa fie scoasa din uz. Siguranta ta si a echipei de coarda este mai pretioasa decat costul inlocuirii echipamentului deteriorat.

DMM Offset Brass

Atunci cand inspectezi starea protectiilor pasive trebuie sa verifici urmatoarele elemente:


Copyright