Manual de catarare traditionala curata

Posibilitatile naturale de asigurare

Adeseori, in trasee exista diferite elemente naturale care pot fi folosite in locul protectiilor mobile de pe ham pentru asigurarea capului de coarda sau pentru construirea unei ancore de regrupare: pietre incastrate in fisuri, colti de stanca, clepsidre, copaci sau arbusti etc.

Pentru asigurarea protectiilor naturale se folosesc anouri din chinga de diferite lungimi sau bucle innodate din cordelina cu diametrul de min. 7 mm (care are o rezistenta minima de 9,8 kN conform standardelor UIAA-102/EN-564), care pot fi echipate cu o carabiniera simpla sau pot fi extinse cu o bucla de asigurare in functie de necesitati.

  Atunci cand asiguri protectiile naturale trebuie sa ai grija ca anourile sau buclele de cordelina sa nu frece pe muchii ascutite care ar putea sa le taie, iar carabinierele sa nu fie solicitate in pozitii periculoase (incarcari triaxiale, coarda peste clapeta, parghie peste muchii etc.).


In timpul catararii, este posibil sa gasesti protectii naturale asigurate cu bucle de chinga sau de cordelina montate de alte echipe care au urcat traseul inaintea ta. Aceste bucle trebuie tratate cu suspiciune, pentru ca nu poti sa stii ce materiale au fost folosite, de cat timp sunt acolo si ce incarcari mai sunt capabile sa suporte. Chiar daca chingile sau cordelinele de asigurare par a fi in stare buna, inlocuieste-le cu altele noi!

De asemenea, faptul ca o anumita protectie (clepsidra, arbust etc.) a fost folosita si de alti cataratori nu este o garantie ca aceasta este sigura. Verific-o atent inainte de a o folosi pentru asigurare!

Pietre incastrate

Bolovanii sau pietrele incastrate in fisuri sunt printre cele mai frecvent intalnite protectii naturale, dar inainte de a le folosi trebuie sa verifici rezistenta si stabilitatea lor in fisura:

Protectii naturale

Asigurarea pietrelor incastrate se face cu ajutorul unei bucle din chinga (anou) sau din coarda/cordelina. Bucla se trece peste piatra, apoi capetele ei se trec unul prin celalalt pentru a forma un latz (in cazul in care se prind ambele capete ale buclei in carabiniera, exista riscul ca aceasta sa fie incarcata peste clapeta).

De asemenea, asigurarea se poate face si cu o bucata de chinga, coarda sau cordelina de lungime suficienta, ale carei capete sunt innodate dupa ce aceasta a fost trecuta peste piatra incastrata cu un nod dublu pescaresc sau nod pentru chinga, in functie de material. Totusi, aceasta metoda este folosita mai mult in cazul buclelor care raman "in situ" (de ex. bucle de rapel) sau in extremis atunci cand nu dispui de o bucla inchisa de lungimea necesara, pentru ca in cazul incarcarii buclei va fi foarte dificil sa mai desfaci nodul pentru a o recupera.

(Atentie, bucla "in situ" din imaginea din dreapta nu este legata corect. Asemenea bucle gasite in traseu trebuie sa fie verificate temeinic, dar de cele mai multe ori trebuie sa fie inlocuite, chiar daca arata inca destul de bine).

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand folosesti o asemenea asigurare este felul in care se va comporta piatra incastrata in cazul solicitarii ei prin intermediul buclei pe care ai montat-o: aceasta trebuie sa ramana stabila, sa nu alunece sau sa se rostogoleasca prin fisura. Astfel, poate fi o idee buna sa incerci sa obtii un efect de cama prin legarea laterala a buclei, intr-una dintre zonele de contact cu peretele al pietrei incastrate, astfel incat aceasta sa se intepeneasca si mai tare in cazul incarcarii ei.

Clepsidre

Clepsidra

Pe unele tipuri de roca (de ex. calcar, gresie) pot fi gasite in mod frecvent "clepsidre", doua gauri care comunica in interiorul stancii ca un tunel in miniatura, care pot constitui asigurari solide si multi-directionale.

Rezistenta clepsidrelor este determinata de marimea sectiunii de roca dintre gauri si de proprietatile mecanice ale rocii respective. Daca o asigurare "Abalakov" (care practic este tot o clepsidra) folosita in catararea pe gheatza poate suporta o incarcare de pana la 10-12 kN, o sectiune de roca solida de marime similara ar trebui sa reziste mai mult. Soliditatea unei clepsidre ramane totusi la aprecierea cataratorului.

Asigurarea in clepsidre se face prin trecerea unui anou din chinga sau a unei bucle de cordelina prin interiorul lor. Pentru gaurile mai inguste, pentru tragerea buclei prin clepsidra se poate folosi carligul unui extractor de nuci, sau poti incerca sa impingi in clepsidra portiunea pe care se afla cusatura anoului (in acest caz Dyneema de 8 mm), care este mai rigida, daca aceasta este suficient de subtire pentru a trece prin gaura.

Coltii de stanca

Solicitarile din bucle

Un colt de stanca poate fi folosit pentru asigurare daca legatura lui cu restul stancii este solida, fara fisuri, are sectiune suficient de mare, iar roca respectiva are rezistenta mecanica mare. Asigurarea unui asemenea colt se face cu ajutorul unei bucle din cordelina sau din chinga trecuta peste varful lui si rezemata cat mai aproape de baza.

(Uneori, poate fi necesar sa cureti pamantul si pietrele adunate in spatele coltului cu ajutorul unei chei de nuci, pentru a permite buclei sa se aseze cat mai bine.)

Lungimea buclei trebuie sa fie suficient de mare, astfel incat unghiul facut in dreptul carabinierei de asigurare sa nu fie mai mare de 90 de grade (daca unghiul este prea mare, trebuie sa folosesti o bucla mai lunga). In caz contrar, tensiunea indusa in bucla in cazul unei caderi ar putea creste in mod inutil, ceea ce ar duce la scaderea rezistentei efective a asigurarii. Diagrama din dreapta arata variatia tensiunilor care apar in bucla pentru o anumita incarcare, in functie de unghiul format in punctul de asigurare.

In cele mai multe dintre cazuri, aceste asigurari functioneaza doar pentru incarcari gravitationale (in jos), motiv pentru care atunci cand folosesti bucle de asigurare peste coltii de stanca trebuie sa iei in considerare efectul miscarilor corzii asupra stabilitatii buclei de asigurare folosite.

Asigurarea colturilor de stancaNod glisant

Una dintre metodele uzuale - mai ales in cazul formatiunilor care au margini pozitive (forma de ciuperca) sau care au sectiuni ingustate - este folosirea unui nod prin care bucla sa se stranga in jurul coltului de stanca pe care il folosesti pentru asigurare.

Astfel, daca dispui de un anou suficient de lung, acesta se poate pune pe dupa coltul de stanca, se aduc capetele in fatza si se trece un capat al anoului prin celalalt, pentru a forma un lat (imaginea din stanga), care mentine bucla pe pozitie.

O alta metoda eficienta de fixare pe pozitie a buclei este folosirea unui nod glisant care sa se stranga in jurul coltului de stanca (imaginea din dreapta). Etapele de legare ale acestui nod sunt aratate in fotografiile de mai jos, iar nodul poate fi facut cu usurinta cu o singura mana.

 

Nod glisant 1 Nod glisant 2Nod glisant 3
Legarea nodului glisant pentru asigurarea coltilor de stanca

Daca nu dispui de bucle de lungime suficienta pentru legarea nodurilor descrise mai sus, o alta metoda pe care o poti folosi pentru a impiedica ridicarea anoului de pe coltul de stanca este lestarea acestuia cu cateva piese de echipament mai grele (friend-uri mari, hex-uri etc.) de care te poti lipsi pe restul lungimii de coarda. Carabiniera cu piesele respective se prinde pe anou sub carabiniera de asigurare, iar greutatea lestului va tractiona anoul in jos, facandu-l mai stabil.

Copaci si arbusti

Copac asigurat cu un anou

Copacii si arbustii intalniti in traseu pot constitui asigurari solide daca indeplinesc cateva conditii esentiale:

Asigurarea copacilor se va face cu bucle de chinga de latime mai mare sau cu anouri dublate, astfel incat suprafata de contact sa fie cat mai mare pentru a nu deteriora scoarta, ceea ce ar putea duce la uscarea copacului.

Buclele de asigurare se vor pozitiona cat mai aproape de baza tulpinei, pentru a reduce bratul de parghie.


Copyright