Cățărarea tradițională și de aventură

Protecțiile mobile active

Cuprinsul
capitolului

Protecțiile active descompun forțele care sunt aplicate asupra lor în lungul fisurii în forțe orientate lateral, către pereții fisurii, prin intermediul unor piese mobile din componența lor. Această acțiune produce mobilizarea unor forțe de frecare în zonele de contact cu stânca, iar acestea împiedică smulgerea dispozitivului din fisură.

Datorită acestui principiu de funcționare, protecțiile active pot fi montate în fisurile cu pereți paraleli, în care protecțiile pasive nu pot fi folosite (în cazul nucilor) sau nu sunt „de încredere” (în cazul hex-urilor sau tricamelor).

Totuși, din cauză că eficiența lor depinde direct de mărimea forțelor de frecare generate la contactul cu stânca, aceste protecții nu sunt recomandate pentru tipurile de roci care au coeficient redus de frecare și sunt chiar contraindicate în cazurile în care pereții fisurii sunt uzi, murdari sau acoperiți cu gheață.

De asemenea, din cauza forțelor mari pe care le transmit asupra pereților fisurii, trebuie evitată montarea protecțiilor active în zonele friabile, unde apare pericolul de dislocare a bolovanilor sau în roci cu rezistență mică la compresiune, care s-ar putea sfărâma în punctele de contact.


Acest site, care în ultimii ani a găzduit forma online (gratuită) a manualului tipărit, va funcționa temporar într-un format redus, destinat promovării cărții, pentru a le da cititorilor o idee despre structura și conținutul acesteia.

Informații despre carte și un formular pentru comenzi pot fi găsite în pagina Comenzi pentru carte.

Câteva articole extrase din manual au fost publicate în blogul meu despre Cățărarea curată.