Amenajarea traseelor de escaladă sportivă

Montarea ancorelor chimice

Ancorele chimice sunt formate dintr-o tijă prevăzută cu o ureche pentru asigurare, care se fixează într-o gaură forată în stâncă folosind un compus chimic - în general rășină bi-component (rășină + întăritor). În comparație cu ancorele mecanice, care se fixează datorită presiunii exercitate asupra pereților găurii, ancorele chimice nu induc eforturi suplimentare în stâncă, ceea ce le recomandă pentru rocile care au rezistență mai mică la compresiune (gresii, anumite calcare etc.). Totuși, montarea lor este destul de laborioasă, pentru că necesită respectarea multor reguli stricte, a căror ignorare poate duce la compromiterea rezistenței ancorei.

warningAncorele chimice nu pot fi folosite imediat! Rășina are nevoie de un anumit timp pentru întărire și pentru atingerea rezistenței maxime: de la 30 min la 10-12 ore sau chiar mai mult, în funcție de temperatura exterioară și de tipul de rășină folosit (vezi instrucțiunile de utilizare furnizate de fabricant!).

Pentru a nu risca slăbirea ancorelor montate, este de preferat să lași să treacă cel puțin 24 ore înainte de a încerca să te cațări pe noul traseu, chiar dacă intervalul necesar pentru consolidarea completă a rășinii specificat de producător este de doar câteva ore.

Din această cauză, traseele proaspăt echipate cu ancore chimice trebuie să fie marcate vizibil la bază (inclusiv cu data și ora la care s-a terminat montarea ancorelor) pentru a preveni parcurgerea lor de către alți cățărători în acest interval.

Modalități de cedare a ancorelor chimice

Ancorele chimice pot ceda prin ruperea tijei, prin cedarea stâncii din jurul găurii sau prin ruperea legăturii dintre rășina și pereții găurii (schița din dreapta).


Tipuri de ancore pentru fixare chimică

De regulă, urechea de asigurare este închisă prin sudarea tijei, dar pe piață există și modele realizate prin răsucirea sau îndoirea unei tije cu diametrul de 6-8 mm, pentru a evita sudurile, care concentrează eforturi suplimentare în metale. Pentru că aderența rășinii la metal este destul de redusă, tija este striată, randalinată sau amprentată, pentru a asigura o legătură cât mai bună cu rășina și implicit, o rezistență la smulgere a ancorei cât mai mare.

Unele tipuri de ancore se fabrică în mai multe dimensiuni, iar alegerea lungimii tijei se face în funcție de roca în care se montează ancora: cu cât stânca este mai slabă, tija trebuie să fie mai lungă.

Raumer Fixe
Ancore pentru fixare chimică din inox 316L cu ureche sudată:
Raumer Superstar și Fixe Glue-in

CT BP
Ancore pentru fixare chimică din inox 316L realizate fără sudură, prin îndoirea sau răsucirea unei tije.
Modelele din fotografii sunt fabricate de Climbing Technology (stânga) și Bolt Products


tije

De asemenea, pentru ancorele chimice se pot folosi tije filetate de diferite lungimi, pe care se montează urechi obișnuite, fixate cu piulițe, la fel ca la ancorele mecanice. Aceste tije au de obicei la capătul exterior o porțiune de câțiva milimetri cu secțiune hexagonală, pentru a putea fi introduse în găuri folosind o cheie tubulară prinsă în mandrina mașinii de găurit, pentru amestecarea optimă a componentelor (în cazul în care se folosesc fiole de rășină).

În fotografia alăturată sunt două tije filetate M10/130 mm din inox 316 L (fabricate de Hilti), echipate cu urechile aferente.

Tijele filetate sunt utile mai ales în rocile foarte slabe, care impun folosirea unor ancore cu lungimea mai mare decât a celorlalte modele disponibile (lungimea uzuală a tijelor filetate M10 comercializate este de 130 mm, în timp ce ancorele obișnuite au lungimi de 80-100 mm).

De asemenea, acestea se dovedesc foarte practice pentru amenajarea topurilor traseelor, pentru că permit înlocuirea cu ușurință a urechilor atunci când inelele se uzează excesiv.


Tipuri de rășină pentru montarea ancorelor

Rășina folosită pentru fixările chimice trebuie să aibă capacitatea de a se impregna în roca din jur pentru a forma o legătură puternică cu pereții găurii și trebuie să aibă rezistență mecanică mare (inclusiv la șocuri), care să rămână constantă în timp. De asemenea, rășina trebuie să fie inertă față de compușii chimici din mediul în care este folosită.

warningIndiferent de materialele alese, în prealabil trebuie să citești cu atenție fișa tehnică a rășinii folosite, în care sunt specificate toate condițiile necesare pentru montaj (condițiile de umiditate, relația dintre temperaturi și timpul de întărire etc.). De asemenea, trebuie să verifici termenul de valabilitate al produsului, pentru că o rășină cu valabilitatea expirată se poate comporta cu totul altfel decât ar trebui (nu se întărește sau se întărește prea repede, nu atinge rezistența necesară etc.).

Rășină în fiole de sticlă

Pentru montarea unui număr mic de ancore sau a unor ancore izolate, cea mai convenabilă metodă este folosirea rășinii furnizate în fiole de sticlă, pentru care dozarea corectă a componentelor (rășină și întăritor) este deja asigurată. Fiolele se introduc în gaură (forată la dimensiunile necesare și foarte bine curățată) și se sparg cu tija ancorei în momentul montajului (cioburile rezultate rămân înglobate în rășină), iar odată cu introducerea tijei se produce și amestecul componentelor.

Diametrele și lungimile fiolelor (și implicit cantitatea de rășină pe care o conțin) sunt stabilite în funcție de dimensiunile ancorelor care se fixează și de diametrele necesare ale găurilor, astfel încât rășina să umple complet spațiul dintre tijă și pereții găurii. Dimensiunile găurii pot fi găsite în instrucțiunile de utilizare care însoțesc produsul (de exemplu, pentru fiolele HPK10 din fotografia de mai jos, pentru o tijă cu diametrul de 10 mm și lungimea de 90 mm, gaura trebuie să aibă diametrul de 12 mm și o adâncime de 90 mm).

Pe piață există două tipuri de fiole:


rasina rasina
Fiole cu rașină pentru montarea ancorei prin roto-percuție (stânga) și prin batere cu ciocanul.

Rășină livrată "la tub"

Dacă trebuie să montezi un număr mare de ancore chimice, este mai eficient să folosești rășină livrată în tuburi de 300-400 ml, care conțin ambele componente ale rășinii (fiecare într-un compartiment propriu). Amestecul se injectează în găuri folosind un pistol special, printr-o țeavă prevăzută la interior cu o spirală (mixer static) în care se produce omogenizarea componentelor în proporția optimă.

(În trecut s-au folosit unele formule de rășină și întăritor care se comercializează separat și care trebuie să fie amestecate de utilizator într-o anumită proporție, dar dozajul corect este destul de greu de controlat, iar timpul de întărire a amestecului este destul de scurt, motiv pentru care această metodă nu prea mai este folosită).

În comerț sunt disponibile trei tipuri de rășină "la tub" pentru ancore chimice:

rasina
Un pistol de injecție (prevăzut cu o lonjă de asigurare), două tuburi de rășină vinilester (cel de jos gri, iar celălalt bej)
și câteva amestecătoare (mixere statice) care se înșurubează direct pe tuburi pentru injectarea rășinii în găuri


În fotografia de mai jos sunt unele dintre materialele pe care le-am folosit la Shirokovo, Bulgaria pentru echiparea cu ancore chimice din inox a traseelor de escaladă.

În stânga-sus sunt ancore Fixe Glue-in, iar în dreapta-jos sunt ancore Raumer Superstar. Ambele modele sunt confecționate din oțel inoxidabil A4/AISI 316L, care este foarte rezistent la coroziune. În partea de sus a fotografiei sunt câteva dintre tuburile de rășina vinilester folosite (produsul recomandat de Raumer), iar în dreapta lor sunt câteva cutii cu fiole de rășină pentru montarea ancorelor izolate.

În stânga-jos sunt materialele folosite pentru topurile traseelor: ancore U Fixe (dintre care, pe unele le-am echipat cu inele sudate Raumer) și tije filetate AISI 316L de 13 cm echipate cu urechi cu inel (am folosit acest tip de ancoră pentru a putea schimba urechile cu inel atunci când se uzează).

În centrul imaginii sunt mixerele statice din plastic pentru rășină, două pompe pentru curățarea găurilor și un pistol pentru injectarea rășinii.

Cassin

Reguli pentru montarea ancorelor chimice

warningMontarea ancorelor chimice este o operațiune pretențioasă, pentru care se impune respectarea cu strictețe a mai multor factori: dimensiunile găurii, curățarea perfectă a acesteia, condițiile de temperatură și umiditate, omogenitatea amestecului bi-component de rășină etc.

Ignorarea oricăruia dintre acești factori poate duce la compromiterea rezistenței ancorei, iar de multe ori acest lucru este aproape imposibil de verificat (de exemplu, dacă gaura nu a fost curățată de praf înainte de montaj, o ancoră chimică cu aparență perfect normală ar putea să se smulgă la o sarcină mult mai mică decât rezistența ei normată).

Montarea ancorei folosind rășină livrată "la tub"

Rășina se introduce în gaură cu ajutorul unui pistol de injecție, folosind un amestecător pasiv montat pe gura tubului. Pentru a preveni formarea de bule de aer în masa de rășină, injectarea se face începând din fundul găurii și retrăgând ușor pistolul, până când pasta umple cam 2/3 din lungimea găurii.

warningAtunci când începi un nou tub de rășină și de fiecare dată când înlocuiești un tub consumat sau un amestecător, trebuie să pompezi (într-o pungă...) o cantitate de rășină, până când culoarea amestecului devine uniformă. Pasta respectivă se pierde, dar dacă nu faci asta, amestecul injectat în gaură ar putea să nu fie dozat corect și să nu se întărească suficient.

Atât la începerea unui tub (după omogenizarea amestecului) cât și la terminarea acestuia, trebuie să pui deoparte (de preferat în pungi etichetate) niște rășină care se înscrie tot la "consum", dar care îți va servi ca martor pentru timpul de întărire și ca o garanție că produsul din tubul respectiv se comportă așa cum trebuie.

Ancora (curățată în prealabil pentru înlăturarea urmelor de grăsime, praf etc.) se introduce în gaură și se împinge cu mâna sau se bate ușor cu ciocanul (în funcție de model) până în poziția finală, rotind-o de câteva ori pe parcurs, pentru a ajuta rășina să intre în striurile tijei. Când tija a fost introdusă aproape complet, urechea de asigurare se poziționează în plan vertical, apoi ancora se bate ușor pentru a îngropa parțial urechea în șanțul săpat pentru aceasta (dacă este nevoie) sau pentru a lipi baza urechii de stâncă.

Montarea ancorei folosind rășină în fiole de sticlă

Fiolele se introduc în gaură și se sparg cu tija, în momentul baterii ancorei. De regulă, diametrele fiolelor sunt stabilite în concordanță cu dimensiunile tijelor. De exemplu, pentru tijele de 10 mm, fiola are diametrul de 10,5 mm, astfel încât să nu poată fi introdusă decât într-o gaură mai mare (i.e. 12 mm).

Dacă montezi ancore prevăzute cu ureche de asigurare (în formă de P), vei folosi fiole pentru montare prin batere cu ciocanul, iar ancora trebuie rotită de câteva ori în gaură pe măsură ce avansează, pentru ca rășina să pătrundă cât mai bine în striurile tijei. În acest caz, pentru a produce amestecarea optimă a rășinii, capătul tijei trebuie să fie plat (nu ascuțit) .

warningPentru montajul ancorelor din inox, dacă este necesar un ciocan, se va folosi unul din plastic, care să nu lase pe capătul ancorei reziduuri de fier care ar putea iniția coroziunea acesteia (în anumite condiții, chiar și inox-ul se corodează!).

Pentru tijele filetate pe care se montează urechi cu piuliță, trebuie folosite fiole pentru montare cu mașina de găurit, iar ancorele (cu capătul din interior tăiat oblic) se vor introduce în găuri prin răsucire cu viteză moderată, folosind o cheie tubulară prinsă în mandrină, pentru a se asigura amestecarea cât mai omogenă a celor două componente ale rășinii.

În acest caz, trebuie să te asiguri că rășina din fiolă este suficientă pentru umplerea găurii (de exemplu, fiolele pentru tije M10 conțin doar cantitatea de rășină necesară pentru o adâncime a găurii de 90 mm, motiv pentru care atunci când am montat tije M10 x 130 mm în poziții izolate, a trebuit să folosesc câte două fiole pentru o singură gaură).

Chiar dacă ai folosit fiole de rășina certificată, aflată în intervalul ei de garanție sau ai păstrat cantități mici de rășina din fiecare tub folosit ca martori pentru timpul de întărire, iar rășina respectivă s-a întărit conform așteptărilor, ar trebui ca peste câteva zile să revii la ancorele montate și să verifici dacă s-au fixat cum trebuie.

Pentru aceasta, poți să încerci să le răsucești în gaură cu ajutorul unui levier de dimensiuni mici trecut prin urechi, iar dacă nu reușești să le miști, totul este în regulă. (Nu trebuie să aplici o forță exagerată, pentru că dacă rășina nu s-a întărit corespunzător, ancora se va disloca oricum cu ușurință).

Finisajul ancorei

Indiferent de metoda folosită, un indiciu important pentru corectitudinea montajului este faptul că o cantitate mică de rășină va fi expulzată din gaură, ceea ce înseamnă că gaura este umplută complet, iar ancora este fixată corect. Rășina scursă se netezește în jurul urechii, iar surplusul se șterge cu grijă.

Ancora montată se va afla acolo, la vedere, timp de zeci de ani, așa că aspectul estetic este destul de important! Din această cauză, este indicat să alegi o rășină a cărei culoare să se confunde cu stânca din jur, iar finisajul final trebuie să fie făcut cu grijă, astfel încât ancora să iasă cât mai puțin în evidență.

Ancora montata corect
O ancoră Raumer Superstar pe care am montat-o într-un traseu de la Shirokovo, Bulgaria

Dacă rășina are culoare diferită de cea a stâncii, poți să încerci să o maschezi folosind praful rezultat la găurire, nisip din zonă sau chiar licheni adunați de pe stânca din jur, cu care acoperi rășina vizibilă și încerci să creezi o textură similară cu cea a stâncii. Totuși, trebuie să fii foarte rapid, pentru ca rășina din mixer să nu se întărească până când ajungi la următoarea ancoră de montat.

Măsuri de precauție

Chiar dacă ești foarte atent, atunci când montezi ancore chimice, te murdărești pe mâini cu rășină, iar aceasta poate ajunge și pe haine, pe coardă sau pe echipament. Din această cauză, este bine să folosești haine "de lucru" și echipament dedicat (coardă statică, bucle, anouri etc.) de care să nu-ți pară rău dacă îl pătezi cu rășină.

Pentru a preveni totuși murdărirea echipamentului și a hainelor, este de preferat să ștergi tubul mixerului pasiv imediat după scoaterea lui din gaură (în acest scop, eu iau mereu cu mine niște șervețele din hârtie sau un sul de hârtie igienică). Desigur, pentru a proteja mediul, trebuie să ai și o pungă în care să aduni tot gunoiul: hârtia folosită, tuburile de rășină golite, mixerele înlocuite etc.

De asemenea, trebuie să ai la tine o cârpă cu care să te ștergi imediat ce ai netezit (cu degetele...) rășina de lângă ancora montată. Când ajungi la sol, dacă pasta de pe mâini nu s-a întărit încă, poți să încerci să o cureți cu acetonă (la magazinele de bricolaj se găsesc spray-uri cu acetonă pentru spălarea pistoalelor pentru spumă poliuretanică).