Amenajarea traseelor de escaladă sportivă

Pregătirea pentru amenajarea traseului

Meniul paginii

Pentru a realiza curățarea minuțioasă a liniei, analiza amănunțită a poziției punctelor de asigurare și montarea corectă a acestora, de cele mai multe ori, traseele de escaladă sportivă se echipează folosind accesul cu corzi fixe.

În general, când cineva echipează "de jos în sus" un traseu de escaladă, aceasta nu se datorează dorinței de a respecta constrângerile unui anumit stil, ci mai curând dificultății accesului deasupra falezei sau caracterului surplombant al liniei respective. Pur și simplu, aceasta este metoda cea mai facilă pentru situația respectivă!

Pentru a ajunge deasupra falezei în vederea montării corzilor de lucru, se caută căi ușoare de acces (poteci, brâne, etc.), se urcă un traseu existent sau se recurge la o ascensiune „ground up” folosind asigurări mobile și/sau pitoane (și eventual mijloace artificiale de înaintare - scopul este doar să ajungi sus...) pe o linie mai ușoară, care permite traversarea sau pendularea către traseele pe care vrei să le echipezi.

Dacă imediat deasupra peretelui există o pantă cu iarbă, împădurită sau stâncoasă, este necesar ca accesul inițial să fie amenajat pe deasupra acesteia, pentru curățarea ei de eventualii bolovani instabili, pietre, crengi uscate etc. care ar putea cădea pe trasee sau în zona de la baza lor.

Uneori, în porțiunea superioară a falezei pot apărea probleme de orientare, ceea ce face necesară stabilirea în prealabil a unor repere la sol (coordonatele GPS ale acestora marcate pe harta de pe telefon îți pot fi de mare folos) sau dirijarea spre zona de deasupra traseului a celor care montează corzile de către echipa de la sol, folosind legătura prin stații radio cu (soluție de comunicare preferabilă, datorită dificultăților care pot apărea în comunicarea verbală directă).



Măsuri de siguranță în faza de pregătire


TOP

Amplasarea amarajelor de lucru

După amenajarea accesului și verificarea și curățarea zonei aflate deasupra falezei, urmează construirea unui amaraj "de lucru", care va fi folosit pentru montarea corzilor fixe necesare pentru curățarea falezei, identificarea liniei traseului și montarea ancorelor și a topului permanent.

În mod ideal, punctul de amaraj al corzilor de lucru va coincide cu topul permanent al traseului, dar de cele mai multe ori, în această fază nu prea avem o imagine clară asupra liniei traseului, asupra posibilităților reale de escaladă sau asupra poziției în care trebuie montat topul. Din această cauză, amarajul de lucru va fi considerat ca fiind provizoriu (urmând să fie demontat după fixarea topului permanent), motiv pentru care vom încerca să evităm deteriorarea stâncii, folosind pe cât posibil protecții naturale sau protecții mobile. Astfel, pentru legarea corzilor fixe, se vor folosi fie ancore naturale (copaci, formațiuni stâncoase etc.), fie ancore construite din cel puțin trei asigurări mobile egalizate (sau chiar din pitoane, dar acestea trebuie să fie bătute și scoase cu precauție la final, pentru a se evita spargerea fisurilor).

Dacă nu există altă soluție, se pot amenaja topuri provizorii cu două ancore mecanice, care apoi pot fi păstrate pentru o eventuală intervenție ulterioară (reparații, curățare, reechipare etc.) sau vor fi eliminate. Găurile pentru acestea trebuie să fie mai adânci decât lungimea tijelor, astfel ca la final, când ancorele respective nu mai sunt necesare, tijele să poată fi bătute complet, iar găurile să poată fi astupate cu rășină.

acces
Montarea unui amaraj "de lucru" pentru curățarea unui traseu.
Poziția acestuia a fost aleasă ținând cont de logica liniei respective, astfel încât ulterior, cele două ancore să devină topul traseului.

Ancora pentru legarea corzilor de lucru construită astfel va respecta aceleași principii ca ancorele de regrupare:


TOP

Curățarea traseului

Falezele în care curățarea traseelor să nu fie necesară sunt extrem de rare, iar aceasta este de obicei partea cea mai dificilă a amenajării, care necesită cel mai mult timp și cel mai mare efort fizic. De asemenea, cea mai mare parte a impactului asupra mediului pe care îl are echiparea unui traseu are loc în această fază. Totuși, curățarea este o etapă foarte necesară și importantă în amenajare, prin care se asigură următoarele condiții:

curatare1
Laurențiu Anghel, autorul site-ului, prăfuit și obosit
după curățarea unui traseu din Cheile Folea, în 2009

warningÎn timpul curățării traseelor se ridică mult praf, așa că este de preferat să porți ochelari de protecție și o mască anti-praf (mai ales dacă bate vântul). De asemenea, s-ar putea dovedi utile niște mănuși de protecție.

La început se îndepărtează toate pietrele instabile (care se mișcă) sau cele a căror stabilitate este îndoielnică (cele care lovite cu palma sau cu ciocanul sună “a gol” sau înfundat), mai ales bolovanii mari sau plăcile desprinse. O atenție deosebită trebuie acordată prizelor "șubrede", a căror rupere ulterioară ar putea schimba linia sau dificultatea traseului sau posibilitățile de asigurare a spiturilor. Dacă suntem absolut siguri ca se vor rupe ușor (de exemplu, un colț de stâncă a cărui bază este fisurată), acestea vor fi înlăturate, chiar dacă este vorba despre „priza-fragilă-fără-de-care-nu-se-mai-poate-urca-traseul”.

Confruntați cu asemenea situații, unii amenajatori recurg la "consolidarea" cu rășină a prizelor respective, dar personal, consider că o asemenea intervenție asupra stâncii este inacceptabilă.

Curățarea bolovanilor instabili se face întotdeauna de sus în jos, pentru a se elimina posibilitatea de accidentare din cauza căderii pietrelor de deasupra, care nu au fost încă îndepărtate. Pentru dislocarea acestora ai putea avea nevoie de un levier sau de o rangă, iar pentru această operațiune te vei plasa întotdeauna deasupra bolovanului respectiv și te vei asigura că zona de la baza falezei este liberă. De asemenea, corzile trebuie strânse într-un sac prins de ham, astfel încât să nu atârne în zona în care pot fi afectate de căderile de pietre.

În continuare, se curăță pământul și vegetația de pe traseu, având grijă să îndepărtezi cât mai mult pământ și rădăcini de pe praguri, din fisuri și din alveole (în caz contrar, vegetația va crește la loc). Pentru aceasta se folosesc unelte ascuțite (teslă, o șurubelniță mare, extractor de nuci etc.), apoi se curăță zona respectivă cu peria. Lichenii de pe stâncă se pot îndepărta cu perii aspre din plastic (nu se folosesc perii din sârmă, care lustruiesc stânca!).

curatare
Câțiva membri ai Clubului Alpin Roman - București în timpul curățării vegetației și a pământului de pe o față de stâncă de la Koshov, în Bulgaria


curatare
Aspectul falezei din fotografia de mai sus, înainte și după curățare. Ulterior, în această zonă am echipat patru trasee de escaladă.

Curățarea trebuie să fie făcută pe o lățime cât mai mare de-a lungul liniei traseului, nu doar pe prizele pe care le-ai identificat, care astfel ar deveni prea vizibile (trebuie să te gândești și la cei care vor să urce “la vedere”).

curatare1

Pentru curățarea stâncii pe suprafețe mari, poți începe lucrul cu o perie mare sau cu o mătură, apoi vei continua cu o perie aspră. Praful rămas se îndepărtează cu o perie moale, după care vei curăța prizele mici, alveolele și locurile înguste cu o periuță de dinți.

De asemenea, se poate folosi și o suflantă cu acumulatori, care produce un jet puternic de aer și care este foarte eficientă în curățarea prafului și pământului din alveole și fisuri și a prafului rezultat la găurire.

În fotografia alăturată este suflanta mea Ryobi, care este puternică, dar mică și ușoară, iar acumulatorii ei sunt compatibili și cu mașina de găurit. (Cana se află în poză ca reper de mărime).

O altă operațiune necesară este amenajarea zonei de la baza traseului, din care (pe cât posibil) vor fi îndepărtate obstacolele (bolovani, crengi uscate, vegetație etc.) astfel încât o cădere survenită înainte de asigurarea primului spit să nu fie periculoasă.

Curățarea terenului de la baza traseului se va dovedi benefică și pentru cel care-l asigură pe cățărător, căruia îi va oferi posibilitatea de a se concentra exclusiv asupra urmăririi mișcărilor acestuia și asupra manevrelor de coardă. În cazul în care terenul de la baza traseului este în pantă sau prezintă obstacole, se va lua în calcul montarea de puncte de asigurare pentru cel care filează coarda.



TOP

Echipamentul necesar pentru amenajare

1) Echipament individual


2) Materiale pentru amaraje, poziționare și asigurări


3) Materiale necesare pentru montarea punctelor de asigurare


4) Materiale pentru curățarea traseului